Column

De eer van het land, daar gaat het om

Olga Fatkoelina (links) en Margot Boer op de 1000 meter. Beeld ap
Olga Fatkoelina (links) en Margot Boer op de 1000 meter.Beeld ap

De Russische journaliste Veronika Gibadieva is altijd in de mixed-zone van de Adler Arena te vinden. In die zone, de plek waar journalisten en sporters elkaar ontmoeten, staat ze nu ook. Het gesprek gaat over schaatsen, over de 1000 meter bij de vrouwen van een dag eerder. Veel volgers hadden op een medaille van de Russin Fatkoelina gerekend, die op de 500 meter verrassend zilver had gewonnen. Fatkoelina struikelde over haar eigen ambities: in de rit tegen Boer was ze niet goed genoeg.

Antal Crielaard

Maar Veronika - schaatsverslaggever voor persbureau Russia Today - wil het niet over Fatkoelina hebben. "Je denkt toch niet dat er veel geschreven wordt over haar", zegt ze. "De kranten staan vol over Ploesjenko." Dat de kunstrijder zich met een rugblessure heeft afgemeld voor het individuele programma vindt ze maar niets. Zeker omdat hij daarmee de weg voor het achttienjarige talent Koftoen heeft versperd. Ze verdenkt hem van vals spel. "Daar gaat het in de kranten over, niet over schaatsen", voegt Veronika er stellig aan toe.

Dat ze desondanks op de rustdag van het schaatstoernooi is komen opdraven is geen wonder. We kennen Veronika al een poos, door haar werkgever wordt ze de wereld over gestuurd om verslag te doen van de prestaties van de Russische schaatsers. In de zomer verslaat ze het wielrennen. Ze is weinig thuis. In de mixed-zone hoopt ze wat laatste nieuws los te peuteren. Interviewtje hier, gesprekje daar. Je weet immers nooit. Dat is ook de reden dat de Nederlandse pers er is - zelfde schema. Je weet immers nooit.

Na de schaatstraining volgt het eerste moment van rust. Een rondje wandelen over het olympisch park, daar was het tot nu toe nog niet van gekomen. En ijshockey kijken, Zwitserland speelt tegen Zweden, een herhaling van de finale van het WK van 2013.

Maar ook die wedstrijd staat in de schaduw van een andere. Vanmiddag om 12.30 uur spelen de Verenigde Staten tegen Rusland en dat duel heeft - ook door het afzeggen van Ploesjenko - nog meer waarde gekregen voor de Russen. Terwijl wij ons zorgen maken over Tuitert, Blokhuijsen Groothuis en Verweij gaat het voor de Russen om heel andere zaken: de eer van het land. Het schaatsen kan zich in de maandagkrant opnieuw opmaken voor een éénkolommertje, ergens linksonder op een pagina.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden