De eenzame oorlog van Koos Tak is behoorlijk leuk

'De eenzame oorlog van Koos Tak', dinsdag 21.30 uur, Ned. 3.

In zijn vaste column in het vaktijdschrift 'De Journalist' concludeerde Van Amerongen dat de televisieserie 'behoorlijk saai' is. De oorzaak ligt volgens Van Amerongen in het feit dat de jonge regisseur Theo van Gogh en scenarioschrijvers Henri de By en Arno Kantelberg geen gevoel hebben voor oudere collega's binnen het journaille.

Juist die figuur moet in de televisieserie tot leven worden geroepen: Koos Tak, 63 jaar, vast medewerker van het zaterdagbijvoegsel van het onafhankelijke dagblad 'De Tijdgeest'. Journalistiek is een beroep voor de jongerengeneratie geworden, schrijft Van Amerongen. De journalist bereikt zijn hoogtepunt tussen zijn dertigste en vijfendertigste.

Hij wordt op zijn zesendertigste 'beloond met een column, het chefschap van de pagina economie of de status van adjunct-hoofdredacteur. Wat hem dan nog resteert, is een vroegtijdige vut. Het heeft gemaakt, dat de Koos Takken definitief uit de journalistiek zijn verdwenen'.

De By en Kantelberg verdigden zich afgelopen week in 'De Journalist' bescheiden, voornamelijk door Van Amerongen op de fout te betrappen dat niet Rijk de Gooijer, maar Joop Doderer in de televisieserie de rol van tandeloze tweedehands autohandelaar Bruinsma speelt.

Gelijk heeft Van Amerongen vermoedelijk wel, in zijn kritiek dat de 'jonge' leeftijd van de makers van 'De eenzame oorlog van Koos Tak' debet is aan een niet-geslaagde verfilming van de verhalen uit halverwege de jaren tachtig, van Rijk de Gooijer en Eelke de Jong. Ook zal het zo zijn dat voor een oudere generatie het beeld van Koos Tak niet veel mag afwijken van de fantasie die de verhalen destijds opriep, en van de tekening waarmee Peter van Straaten op de omslag van de bundels Tak al had neergezet.

Regisseur Van Gogh omschreef 'De eenzame oorlog van Koos Tak' afgelopen week bij een perspresentatie als een ode aan de lulligheid. “De héle Nederlandse journalistiek, bevolkt door mislukte letterknechten, getuigt van een grote lulligheid.”

Zo is de serie dan ook precies wèl geworden. De lulligheid wordt met verve neergezet, door goed acterende hoofdrolspelers in een gezonde Hollandse sfeer van hard tikkende staartklokken en luid fluitende vogeltjes, temidden van een stevige spruitjeslucht. Dat is behoorlijk leuk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden