De eenheid van de drie kerken is echt mislukt

Van onze kerkredactie AMSTERDAM - De Nederlands gereformeerde kerken willen graag blijven praten met de christelijke gereformeerde en vrijgemaakte kerken. Dit vooral vanwege de bestaande samenwerking op plaatselijk niveau.

Ze zijn echter niet van plan om strakker de hand te houden aan de naleving van de Belijdenis zoals CGK en GKV (Gereformeerde kerken vrijgemaakt) eisen. Ze leggen zich er daarom bij neer dat het gesprek om tot eenheid van de drie kerken te komen feitelijk is mislukt.

In hun toespraken tot de landelijke vergadering van de NGK afgelopen zaterdag bood noch de chr. gereformeerde noch de vrijgemaakte vertegenwoordiger een opening voor verdergaande samenwerking. 'Jullie dulden teveel vrijheden', was hun boodschap. Dat de Ned. gereformeerden desondanks willen doorgaan is omdat ze het toch belangrijk vinden om samen iets te stellen tegenover de opkomende secularisatie. Bovendien willen ze de nauwe contacten met enkele CG-kerken niet frustreren. Geen van de NG-afgevaardigden opperde de samenwerking voortaan maar elders te zoeken, bijvoorbeeld met de SoW-kerken.

De sfeer van de bespreking was zaterdag nogal emotioneel, zegt LV-voorzitter A. Wattèl. Veel afgevaardigden refereerden aan de strijd met de vrijgemaakten die aan het eind van de jaren '60 leidde tot het ontstaan van de NGK. Ook jongeren verhaalden van de pijn die daarmee gepaard ging. 'We willen geen herhaling van die tijd', zei een afgevaardigde. Het was voor het eerst dat de Ned. gereformeerden op hun LV door een vrijgemaakte werden toegesproken.

Een definitief besluit over de samenwerking zal pas over enkele weken worden genomen. Over de openstelling van het ouderlingenambt voor vrouwen zal waarschijnlijk op 6 juni worden vergaderd. Drie jaar geleden besloten de NGK de vraag of vrouwen diaken mogen worden over te laten aan de vrijheid van de aangesloten kerken. De NGK tellen een kleine 30.000 leden. De GKV 120.000 en de CGK 75.000.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden