De een kan preken, de ander niet

Rector Gerrit Immink schrikt niet van onderzoek waaruit blijkt dat dominees inhoudelijk tekortschieten

Als veel preken zo slecht zijn, moet dan de predikantenopleiding op de schop? Rector Gerrit Immink van de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) vindt van niet. "Onze opleiding is niet gemaakt om kant en klare dominees af te leveren. Als je onze studie hebt gedaan, dan heb je een degelijke basis. Maar het echte werk ontwikkel je gaandeweg in de praktijk."

Wie predikant in de PKN wil worden moet een masterstudie volgen aan de PThU. De PThU is een zelfstandig onderzoeks- en opleidingsinstituut en werkt samen met de Rijksuniversiteit Groningen en de Vrije Universiteit in Amsterdam. Vorig jaar telde de opleiding zo'n 250 masterstudenten.

Gisteren bleek uit onderzoek van de PThU dat dominees in hun preken tekortschieten. De onderzoekers zien over de hele breedte van de PKN, een kerk met ongeveer twee miljoen leden, hetzelfde patroon. Zo is er bij dominees sprake van zelfrelativering ('Wat je hier vindt kun je ook elders halen'), vermijden ze 'zware' maatschappelijke, morele en ethische onderwerpen en is er sprake van cultuurpessimisme.

Hoe vernietigend het oordeel ook is, volgens Immink hebben de voorlopige uitkomsten van het onderzoek geen gevolgen voor zijn predikantenopleiding. De driejarige masteropleiding tot predikant is momenteel verdeeld in 180 studiepunten. Daarvan zijn er vijf tot zeven specifiek te verdienen met homiletiek (preekkunde).

Dat lijkt weinig, maar veel preekvaardigheden komen ook aan de orde in andere vakken, zegt Ciska Stark, docent homiletiek en een van de personen die het preekonderzoek uitvoerde. "Zo is er ook nog een studieweek performance en presentatie." Ze vertelt dat er gedurende de studie 'een stuk of vier' preken worden gemaakt waarover studenten feedback krijgen.

Volgens Immink is preken een vaardigheid die maar ten dele te leren is. "De een is daar gewoon beter in dan de ander." Hij kijkt daarom niet op van de conclusies van het onderzoek. Een preek is, aldus Immink, het moeilijkste onderdeel van het vak van predikant. "In een preek komen allerlei disciplines samen en komen alle aspecten van de studie aan de orde. Niet alleen voordracht, maar denk ook aan bijbelexegese en pastoraat."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden