De economische opmars van Vietnam kent geen grenzen

Het bedrijf Thegioididong, hier in HoTsji Minhstad, werd opgericht door de zoon van een straatverkoper en is nu het grootste mobiele telefoniebedrijf van Vietnam. Beeld Getty Images
Het bedrijf Thegioididong, hier in HoTsji Minhstad, werd opgericht door de zoon van een straatverkoper en is nu het grootste mobiele telefoniebedrijf van Vietnam.Beeld Getty Images

Twee keer probeerde de Vietnamees Binh Vo tevergeefs een bedrijfje te beginnen, de derde keer is het raak. Hij is een van de velen die rijk wordt door de economische opmars van het land.

Ate Hoekstra

Binh Vo besloot ruim drie jaar geleden voor de derde keer in zijn leven een bedrijf op te richten. Twee eerdere pogingen waren vroegtijdig gestrand. Vo wist zeker dat het dit keer beter zou gaan. "Jonge Vietnamezen zijn ontzettend ambitieus. We groeien op in een tijd van IT en technologie. En we geloven echt dat we iets kunnen bereiken", vertelt de 35-jarige Vietnamees. Vo werd beloond voor zijn doorzettingsvermogen. De apps van zijn bedrijf Amanotes, waarmee het mogelijk is om met een smartphone muziek te maken, zijn inmiddels door meer dan 115 miljoen mensen gedownload. Vo: "Twintig miljoen mensen gebruiken de app zeker één keer per maand."

Het snelle succes van Amanotes is kenmerkend voor Vietnam. Het land beleefde de afgelopen twintig jaar een enorme economische opmars. De Wereldbank verwacht dat het bruto nationaal product (bnp) dit jaar met 6,8 procent zal groeien, ongeveer zoveel als in 2017. De Standard Chartered Bank verwacht dat Vietnam in 2018 en in 2019 de snelst groeiende economie van Zuidoost-Azië zal zijn, melden Vietnamese staatsmedia.

Minder armoede

De snelle groei laat zijn sporen na. De steden ontwikkelen zich razendsnel, de welvaart neemt toe en de armoede neemt af. Volgens de Wereldbank leefde in 2010 ruim 20 procent van de Vietnamezen in armoede. In 2016 was dat nog maar 9,8 procent. De economische opmars spoort bovendien veel Vietnamezen aan om een eigen bedrijf te beginnen. Soms met groot succes.

Amanotes heeft drie jaar na de oprichting twee Vietnamese kantoren, een vestiging in Singapore en zeventig mensen in dienst. Vo's bedrijf verovert naast Vietnam ook de Europese en de Amerikaanse markt. "Ik denk dat er nu veel meer mogelijkheden zijn dan een paar jaar geleden", zegt Vo. "Beginnende bedrijven krijgen nu meer steun van de overheid en van investeerders. Succesvol zijn is daardoor niet langer onmogelijk in dit land." De jonge ondernemer heeft grote ambities. Hij wil een vestiging in de Verenigde Staten openen en over vijf jaar een half miljard gebruikers hebben.

Beste beslissing

Elders in Ho Tsji Minhstad zit Truong Van Loc achter een tafel in zijn nieuwe restaurant Quan Com Am Phu. Van Loc werkte twee jaar in Japan en besloot toen terug te keren naar Vietnam. "Het was de beste beslissing die ik had kunnen maken", zegt hij opgetogen.

Van Loc heeft een baan als consultant, maar ziet vooral een toekomst als ondernemer. Hij opende zijn eerste restaurant in september en heeft de ambitie om meer restaurants, een reisbureau en een hotel te beginnen. "Vijf jaar geleden hield ik dat niet voor mogelijk, maar het ondernemingsklimaat is veel opener nu en steeds meer mensen zijn bereid om te investeren", zegt Van Loc.

De Vietnamese regering ziet het belang van ambitieuze ondernemers als Van Loc en Vo. Ze wil dat Vietnam hetzelfde pad volgt als de Aziatische tijgers Singapore, Zuid-Korea en Taiwan, landen die zich in relatief korte tijd zeer snel ontwikkelden en nu in de economische voorhoede staan. Om de economie aan te stuwen is de regering op jacht naar buitenlandse investeringen.

Vorig jaar trok Vietnam voor 17,5 miljard Amerikaanse dollar aan buitenlandse investeringen aan, zo'n 12 procent meer dan in 2016. Dat bedrag loopt dit jaar verder op. In de eerste acht maanden van 2018 ontving Vietnam al voor 11,25 miljard Amerikaanse dollar aan buitenlandse investeringen, aldus Vietnamese staatsmedia.

Net als veel van zijn landgenoten heeft ook Van Loc hoge verwachtingen van de Vietnamese economie. "Ik denk dat de mogelijkheden voorlopig blijven komen", zegt de restauranthouder. "Tien jaar geleden had je nog dat veel Vietnamezen vertrokken omdat het leven elders beter is. Nu zie je steeds meer van hen terugkomen. Ook zij zien dat er nu kansen zijn."

Handelsconflict

Het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten heeft ook invloed op Vietnam, dat grotendeels afhankelijk is van export. De impact kan zowel positief als negatief zijn, aldus economen van onder meer de Asian Development Bank.

Positief omdat bedrijven hun productie naar Vietnam verplaatsen. Ook wordt het voor de VS aantrekkelijker om producten in Vietnam te kopen, in plaats van in China.

Negatief omdat het kan leiden tot protectionisme en omdat veel Vietnamese bedrijven onderdelen produceren voor Chinese bedrijven. Neemt de export bij deze Chinese bedrijven af, dan zullen ook Vietnamese bedrijven daar last van hebben, waarschuwen experts.

Lees ook:

De president van Vietnam wordt oppermachtig

De nieuwe president van Vietnam leidt ook de Communistische Partij. Daarmee komt de politieke balans in gevaar.

Vietnam legt kritische katholieken aan de leiband

Katholieken in Vietnam verzetten zich tegen de communistische regering, corruptie, politiegeweld en milieuvervuiling. De machthebbers stellen kritiek niet op prijs.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden