De Ecolution van Ockels is weer thuis

Milieuorganisatie koopt duurzaam jacht van overleden astronaut

ELLIS ELLENBROEK

Vanwege een cursus taoïsme kon Joos Ockels er gisteren niet bij zijn. Niet omdat het inhalen van het schip de Ecolution door de nieuwe eigenaars te pijnlijk zou zijn. "Daar loop ik niet voor weg", zegt de weduwe van astronaut, natuurkundige en duurzaamheidsicoon Wubbo Ockels. Beelden van anderen aan het roer van hun droomschip veroorzaken heus wel een steek. "Dan denk ik: Daar hadden wij moeten staan." Maar Wubbo is er niet meer en de door hem ontworpen innovatieve Ecolution, waarmee ze na zijn emeritaat als hoogleraar in Delft de wereld rond wilden zeilen, werd een last. Ze moest ervan af. "Ik kan er niet voor zorgen."

Sinds gisteren ligt de Ecolution in Lauwersoog. Een bemanning onder leiding van oceaanzeiler Lucas Schröder haalde het jacht op van Curaçao. Daar lag het te wachten op een nieuw hoofdstuk. Een welkom met veel vlagvertoon rond het middaguur in de haven van Lauwersoog. Vissersboten, boten van Rijkswaterstaat, reddingsboten en jachten voeren de Ecolution tegemoet. Posts op sociale media dat de Ecolution weer thuis was. Wie wilde, kon een kijkje nemen aan boord van het schip waarmee Ockels wilde laten zien dat je duurzaam en milieuvriendelijk kunt zeilen zonder concessies te doen aan luxe. De Ecolution wekt zijn eigen stroom op. Een dag zeilen is voldoende voor vijf dagen comfort.

De stichting Wadduurzaam is de nieuwe eigenaar. "Heel veel mensen hadden plannen", vertelt Joos Ockels. "Velen wilden zich met het schip associëren. Maar niemand nam het uit mijn handen." Twee particulieren hadden serieuze interesse. Maar Joos had een beter gevoel bij overname door een stichting met de milieuboodschap van Wubbo in het vaandel. Een boodschap die ook de hare werd: dat we maar één aarde hebben waar we dus zuinig op moeten zijn. Een Groningse overnamekandidaat is extra mooi. Het echtpaar Ockels woonde in het verleden in de provincie, de Ecolution werd op een werf in de stad Groningen gebouwd.

Wadduurzaam juicht dat het een blikvanger van formaat heeft binnengehaald. De stichting wil een platform worden voor duurzaamheid en innovatie. In Lauwersoog, op de grens met Werelderfgoed Waddenzee en Nationaal Park Lauwersmeer, is duurzame visserij in elk geval al een item, vertelt woordvoerder Rob Pikkert van de stichting, zelf garnalenpeller in Leens.

De ondernemers die nu verenigd zijn in Wadduurzaam waren eerst alleen van plan de Ecolution naar Nederland te halen. Joos Ockels had de bouwer, tegenwoordig directeur van een werf in Lauwersoog, gevraagd om daarbij te helpen. Zelf kopen en er een stichting bij oprichten kwam pas daarna in beeld.

Ockels bouwde de boot om mee te varen, niet om stil te liggen. Rob Pikkert meldt dat dat varen ook zeker gebeurt. De Ecolution is te huur voor kleine groepen en zal ook worden ingezet bij duurzaamheidsexpedities en onderzoeksprojecten.

Zelf heeft Wubbo Ockels maar weinig van zijn Ecolution kunnen genieten. Hij en Joos kwamen in januari 2013 aan op Aruba, de eerste grote reis. Wubbo zou zich op Aruba op een milieuproject storten. Hij werd ziek en kreeg in april de diagnose uitgezaaide nierkanker. 18 mei 2014 overleed hij, 68 jaar oud.

undefined

Innovatieve zeilboot

De Ecolution, een luxe zeiljacht van 25 meter lang vol innovatieve technologie, werd in augustus 2010 gedoopt. In december van dat jaar zonk het schip bijna, toen het voor onderhoud bij bouwer No Limit Ships aan het Groningse Reitdiep lag. Laag water voorkwam dat het schip helemaal onder water verdween. De schade aan de voor 2,5 miljoen verzekerde boot was groot.

Wubbo Ockels, dat jaar nummer twee in de lijst Duurzame 100 van Trouw, vermoedde een doelgerichte aanslag door tegenstanders van zijn duurzaamheidsbeweging. Hij loofde een beloning van 5000 euro uit voor de gouden tip. Zijn vriend en ondernemer Ruud Koornstra verdubbelde het bedrag. De zaak werd nooit opgehelderd.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden