De ecologische voetafdruk

null Beeld ANP
Beeld ANP

Ik ken mensen zonder auto. Ze reizen per trein en fiets. Ze sparen daarmee zo'n 500 euro per maand uit. En ze vervuilen de lucht minder. Toch? Hmmm. Van het uitgespaarde geld gaan ze drie keer per jaar op vliegvakantie.

Vliegen is vervuilender dan autorijden, al hangt dat ervan af. Het vliegtuig vliegt ook zonder hen, de ene auto is de andere niet en het maakt uit hoeveel je erin rijdt. Het vergelijken van vervoermiddelen is zo lastig, dat het neigt naar het vergelijken van appels met peren.

De Canadezen William Rees en Matthis Wackernagel bedachten een maat waarin ze allerlei milieubelasting omrekenden in hectaren: de ecologische voetafdruk.

Je kunt bijvoorbeeld CO2-uitstoot in hectaren uitdrukken als de hoeveelheid bos om die CO2 vast te leggen. Als de totale menselijke claim op de aarde het bruikbare aardoppervlak overschrijdt, teren we in op het aardse kapitaal. Het kapitaal groeit dankzij zonlicht en slinkt als gevolg van onder meer voedsel- en brandstofverbruik.

Als we meer gebruiken dan we in de vorm van bijvoorbeeld mest terug in de aarde brengen, maken we de aarde op. Dat is niet duurzaam, eens keert de wal het schip. Je kunt de voetafdruk van een krant, een brood, een chemische fabriek of van jezelf uitrekenen.

Rond 1975 is de duurzaamheidsbarrière doorbroken. Nu gebruiken we anderhalf keer zoveel als de aarde kan bieden. De voetafdruk is een aardig ingeburgerd begrip, dankzij de bruikbaarheid ervan en dankzij pleitbezorger Jan Juffermans.

Hij heeft er een overzichtelijk, geïllustreerd boekje over gemaakt: 'Mijn hemel!' Hij biedt het gratis aan op www.voetafdruk.eu, als e-book natuurlijk, met kleine voetafdruk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden