De echte zorgen van de Kamer: bitter lemon en soepkommen

redactie: Nicole Besselink, Wilfried van der Bles, Bart Zuidervaart

Nog ruim een week en dan schiet de Tweede Kamer weer in de relaxstand. Tot begin september geen spoeddebatten meer, geen opgewonden Kamerleden bij de interruptiemicrofoons tijdens het vragenuur. De vakantie (spreek uit als 'reces') lonkt.

De redactie van Plein 2 leunt alvast achterover en kijkt terug op het afgelopen politieke seizoen. Volgende week een beschrijving van de duiventil die de Tweede Kamer ook het voorbije jaar was. Vandaag een terugblik op het werk van de parlementariërs.

Eerst de cijfers: de Tweede Kamer vergaderde in 2014 in totaal 1143 uur in de plenaire zaal. Het is een druk jaar geweest, concludeert Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg. Een 'normaal' parlementair jaar telt 1054 vergaderuren. In 2014 dienden Kamerleden 2860 (!) moties in. Ruim een kwart werd aangenomen, geen beste score ten opzichte van voorgaande jaren.

Wat dat betreft kunnen Tweede Kamerleden een voorbeeld nemen aan de zojuist vertrokken SGP-senator Gerrit Holdijk: sinds 1986 welgeteld één motie ingediend, die ook nog met ruime steun werd aangenomen. Dat is natuurlijk wel erg extreem. SGP-partijleider Kees van der Staaij wijst erop dat in heel 1987 387 moties werden ingediend. Het kan dus wel.

Nog meer wetenswaardigheden: in 2014 werden 175 wetsvoorstellen in de Kamer behandeld. Het is het laagste aantal van de afgelopen tien jaar. Ook interessant: de onophoudelijke stroom aan schriftelijke en mondelinge vragen richting kabinet. Ruim 3300. Wat verder voorbijkwam in 2014: 26 initiatiefnota's, 91 petities, 6 burgerinitiatieven en 7068 brieven en e-mails van burgers.

Bitter lemon

Elk jaar vergadert de Tweede Kamer een dag over zichzelf. Het is de kans voor partijen om te reflecteren op de stortvloed aan moties die haast continu in de plenaire zaal neerdaalt. Of over het nut van de vele 'rondetafelgesprekken' die parlementariërs organiseren. Maar toen de Kamer afgelopen maandag zichzelf weer eens onder de loep nam, bleek waar de politici zich vooral druk over maken. Norbert Klein (fractie Klein) wil meer stoelen voor medewerkers in de plenaire zaal. "Bij elkaar op schoot zitten, is ook geen oplossing."

De meeste aandacht ging uit naar VVD'er Helma Neppérus. De liberaal verhaalde over haar zus die op bezoek kwam in de Tweede Kamer. "Mijn zus dringt graag bitter lemon. Nee, dat kon niet meer. Bitter lemon en tonic waren om allerlei redenen uit het assortiment geschrapt." Bizar, vond Neppérus. "We kunnen ook doorschieten." Daar zou de Kamer eens over na moeten denken, vindt ze.

Opscheppers

De klacht van Neppérus deed denken aan de opmerking van CDA'er Jan Schinkelshoek, die in 2007 pleitte voor een parlementaire kat om de muizen het Kamergebouw uit te jagen. Het was als grap bedoeld. Desondanks stonden er drie cameraploegen op zijn stoep.

In 1997 klaagde Leonie Sipkes (GroenLinks) over de soepkommen in het Kamerrestaurant. Te klein. "Ik stel me al voor dat we daar straks erwtensoep uit moeten eten."

Het Kamerrestaurant is een bron van ergernis. In 2011 vertelde Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) dat er Kamerleden waren die meerdere keren gebruik maakten van het buffet (de zogeheten 'schepschotel'). Een onbeperkt vreetfestijn, daar gruwelt de dierenpartij van. Meer opscheppen, betekent ook meer betalen, vond Ouwehand.

Kamervoorzitter Gerdi Verbeet was genoodzaakt te reageren. Ze zei: "Opscheppen is echt een probleem, maar niet in dit verband".

De Kamer in 2014

Bezoekers Kamergebouw: 177.471

Gemiddeld aantal kijkers vragenuur: 106.342

Aantal downloads Vergaderapp: 4290

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden