De echte terrorist heeft geen wapenvergunning nodig

null Beeld anp
Beeld anp

Registratie op ras voor een wapenvergunning? Kamerleden reageren gereserveerd, net als terrorisme-expert Jelle van Buuren. 'Dit moet beter worden onderbouwd.'

Redactie

Ras, etniciteit, religie en politieke overtuiging. Dat zijn in een concept-wetsvoorstel van minister Ferdinand Grapperhaus (justitie en veiligheid) zaken waar de politie naar moet kunnen vragen als iemand een wapenvergunning wil hebben. Net als eerdere veroordelingen of een psychiatrisch verleden.

Met dat wetsvoorstel wil Grapperhaus zijn steentje bijdragen aan Europees beleid, na een reeks van (bijna-)aanslagen waarbij wapens opmerkelijk vrij door het continent reisden.

"Op zich is iedere blokkade om wapens te krijgen een bijdrage aan de bestrijding van terrorisme", zegt Jelle van Buuren, universitair docent aan de Universiteit Leiden. "Hoewel je niet moet verwachten dat de groepen die een zware aanslag willen plegen, daarvan nu ineens terugschrikken. Maar het wetsvoorstel sluit aan bij een Europese richtlijn waarmee wordt geprobeerd de situatie zo veel mogelijk gelijk te krijgen. Het is toch lastig dat een wapen in het ene land verboden is terwijl het elders vrij te krijgen is."

Het Europees Parlement wil met de richtlijn onder meer voorkomen dat onklaar gemaakte wapens in omloop blijven en omgebouwd opnieuw in handen van terroristen komen. Dat is een probleem dat in Nederland minder wordt gesignaleerd dan in landen als Frankrijk.

De toevoeging van Grapperhaus, die de politie ook de mogelijkheid wil geven om factoren als ras en religie te laten meespelen bij het verlenen van een wapenvergunning, kan volgens Van Buuren problemen opleveren. "Ik ben geen mensenrechtenexpert maar dat zijn zaken die zo persoonlijk zijn, dat de bewijslast voor de overheid heel groot is. Je moet kunnen aantonen dat je er iets mee bereikt en dat die inzet proportioneel is. Naar wat nu bekend is - een kleine kans op een bijdrage aan de strijd tegen terrorisme en daar tegenover veel bezwaren - zou ik zeggen dat er nog beter moet worden nagedacht over dit plan."

Het ministerie van Justitie en Veiligheid liet gisteren weten dat de politie bij onderzoek kan ontdekken dat een aanvrager van een wapenvergunning contact heeft 'met bekende radicale of extreemrechtse groeperingen' Daaruit kan soms worden afgeleid wat iemand voor een politieke overtuiging heeft, of welke religie.

Het kan best nuttig zijn om te registeren en informatie uit te wisselen tussen landen, stelt Van Buuren, maar het is ook lastig. "Haal je gegevens over etniciteit uit een database of vraag je mensen om in te vullen of ze toevallig nog gevaarlijke politieke overtuigingen hebben? Hoe leg je bijvoorbeeld in een database vast dat iemand misschien wel een rechts-extremist is, en dus ook elders gevaarlijk kan zijn? De kans op ruis is daarbij groot."

De Raad van State oordeelde eerder al dat het nog volstrekt onduidelijk is welke gegevens Europese lidstaten eigenlijk willen gaan uitwisselen. Daarover zal ook meer duidelijkheid moeten komen. Grapperhaus legt naar verwachting een nieuwe versie van het wetsvoorstel binnenkort voor aan de Kamer.

Lees ook

Kabinet: politie mag vragen naar ras van aanvragers wa­pen­ver­gun­ning

In Den Haag is onrust ontstaan over kabinetsplannen waarin aanvragers van een wapenvergunning bevraagd kunnen worden over hun ras, etnische afkomst of levensovertuiging.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden