De echte slachtoffers liggen op het kerkhof

Ook na behandeling beseffen TBS’ers die een moord pleegden kennelijk niet welke verwoestingen zij hebben aangericht.

Na lezing van het artikel in Trouw (12 januari) over Terbeschikkingstelling heb ik even bij zitten komen van de schok die dit bij mij teweegbracht. Als nabestaande van een kind dat werd vermoord weet ik, dat dit artikel ook lotgenoten zal choqueren en met afgrijzen vervullen.

Hoewel ik begrip kan opbrengen voor de resocialisatie van tbs-ers zijn de volgende citaten uiterst pijnlijk en kwetsend.

Volgens Marlise Hamaker, de schrijfster van het artikel is Jeroen een voorbeeld van wat een ’succesvolle ex-tbs-er’ wordt genoemd. Negenenhalf jaar zat hij vast, waarvan zes onder behandeling van een forensische kliniek. ,,Sinds anderhalf jaar ben ik vrij. Af en toe denk ik nog aan wat ik gedaan heb. Dan krijg ik een kleine terugval, word ik depressief. Maar hoe erg het ook is, ik ben blij dat ik iemand vermoord heb.’’

De journaliste heeft het vermoedelijk in alle oprechtheid opgetekend. Mij bezorgt het koude rillingen, mijn hart gaat sneller tekeer. Woede borrelt in mij omhoog: het gaat hier dus, nogmaals, om wat een ’succesvolle tbs-er’ wordt genoemd. De minder succesvolle tbs-ers vermoorden nogmaals iemand, want, zoals Jeroen verder in het artikel aangeeft. ,,Want ik had geproefd van moord. Iemand doodmaken gaat eigenlijk heel makkelijk. Te makkelijk. Als je het een keer gedaan hebt, doe je het sneller een tweede keer.’’

Er wordt de laatste tijd veel tijd besteed aan 'ter beschikking van de regering gestelden'. Regelmatig lezen we dat een tbs-er tijdens een proefverlof recidiveert. Nabestaanden van de slachtoffers van deze recidivisten ontmoeten we dan later bij de Vereniging Ouders van een Vermoord Kind, waar zij kunnen uithuilen, maar zeker niet opnieuw beginnen, want hun leven is totaal verwoest.

Nabestaanden van misdrijven met dodelijk afloop doen soms veel moeite om in het reine te komen met hun gevoelens jegens de dader/moordenaar van hun kind. Daarvoor is het belangrijk, dat de dader getuigt van zijn spijt en schuld. Dat er enig besef is van wat hij heeft aangericht in gezinnen en families. Het destijds in het leven geroepen bureau Herstelbemiddeling begeleidde slachtoffers en daders in dit proces.

In het verhaal van Jeroen vind ik geen enkele passage waaruit mededogen voor de nabestaanden spreekt. Ik miste ook de vraag aan hem of hij er enig besef van heeft wat hij in de familie van zijn slachtoffer heeft aangericht. Voor zijn resocialiseringsproces zou het goed zijn als ook daar rekening mee werd gehouden.

Het verhaal van Jeroen staat haaks op wat goed is voor nabestaanden. Jeroen lijkt zich slechts te bekommeren om zijn eigen welzijn, gezien de uitspraak ’door die moord heb ik hulp gekregen’. Het wordt hoog tijd dat tijdens de behandeling van tbs-ers tijd wordt vrijgemaakt om de betrokkene het besef bij te brengen wat hij heeft aangericht.

Daarvoor dient een grondige kennis van de problematiek van de nabestaanden onderdeel te zijn van het resocialiseringsproces van de dader.

Teveel wordt de dader gezien als slachtoffer, en hoewel hij dat in zekere zin ook is, moet hem bijgebracht worden, dat het echte slachtoffer op het kerkhof ligt en dat hij door zijn daad een spoor van ellende achterlaat. Begrip en mededogen voor de nabestaanden is de eerste stap naar herstel.

Als lid en lotgenoot van de Vereniging Ouders van een Vermoord Kind (VOVK) pleit ik voor een grondiger aanpak van tbs-ers die een moord hebben gepleegd en spreek ik mijn bezorgdheid uit over de wijze waarop het onderhavige artikel is samengesteld.

Het zou Jeroen sieren als hij zijn woorden terugneemt want blij zijn dat je een moord hebt gepleegd omdat je er zelf beter van bent geworden getuigd niet van respect voor de nabestaanden.

Wil Vreeburg is lid en lotgenoot van de Vereniging Ouders van een Vermoord Kind (VOVK).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden