De dwergaalscholver: 460, 459 of 461

Zaterdag is bij Montfoort in Utrecht een dwergaalscholver ontdekt. Deze vogel is niet eerder in Nederland gezien. Hij is veel kleiner dan onze gewone aalscholver, met een korte snavel en zeer lange staart. In Europa broedt hij vooral in Turkije en op de Balkan, en een groepje overwintert al jaren bij Wenen, langs de Donau.

De echte 'twitchers' van de Dutch Birding Association kwamen zaterdag in groten getale opdraven om de dwergaalscholver op hun lijst te zetten. Gisteren waren nog eens meer dan honderd mensen langs de Hollandse IJssel aanwezig, onder wie Belgen, Fransen en Duitsers. De soortenjagers zijn er meestal als de kippen bij als er iets nieuws te halen valt; ze worden gewaarschuwd door een semafoonsysteem.

Dat in Nederland goed valt te scoren, blijkt uit de in totaal 460 vogelsoorten die er tot nu toe gezien zijn. Of 461. Of 459. Want niet iedereen is het erover eens welke vogel precies telbaar is of niet. Dat komt bijvoorbeeld doordat een soort wordt opgesplitst in twee of meer, en niet iedereen het daar mee eens is. De toegenomen veldkennis en meer DNA-soortenonderzoek zullen de vogellijst de komende jaren nog aardig overhoop halen. Naar verwachting kunnen de vogelaars nog wel wat soorten vanuit de luie stoel 'ticken'. Fraai voorbeeld van zo'n 'armchair tick' is de rotgans, tot voor kort beschouwd als één soort (verdeeld in drie rassen), maar nu telbaar als drie echte soorten: een zwarte, een gewone, en een witbuik. Dat tikt lekker aan natuurlijk. Hoe dan ook, 's lands vogelaar nummer 1 scoorde tot en met de dwergaalscholver zo'n 430 soorten, terwijl de nummer 1 van juli 1995 nog slechts op 391 stond.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden