De Duurzame Jonge 100 is veel meer dan duurzaam

Als een werkgever geen aandacht voor zingeving heeft, zei Gude, “dan is hij volgens Marx een nare kapitalist die de arbeider vervreemdt van zijn eindproduct.” Beeld Hollandse Hoogte

Als vanavond in Hoofddorp de Duurzame Jonge Honderd wordt gepresenteerd, zal het veel gaan over de betekeniseconomie, de circulaire economie, en maatschappelijke betrokkenheid. Maar er is meer aan de hand. 

De snel stijgende populariteit van de 'DJ100' is naar mijn idee een van de vele tekenen van een paradigmashift die we nu beleven: we gaan van een economie gericht op financiële zelfverwerkelijking naar een economie waar ambachtelijke zingeving centraal staat.

Toen wij een paar jaar geleden begonnen met ons journalistieke onderzoek naar zingeving had detacherings- en wervingselectiebureau voor hoogopgeleiden, Yacht net resultaten van een onderzoek onder jongeren gepresenteerd. Daaruit bleek dat maar liefst zestig procent van de jonge, hoogopgeleide werknemers binnen twee jaar hun nieuwe bedrijf alweer verlaat, ondanks de uitstekende arbeidsvoorwaarden. Ze hebben behoefte aan iets anders. Volgens Yacht zijn ze op zoek naar ‘het goede gevoel’.

Het goede gevoel

Dat goede gevoel krijg je onder meer als je achter de doelen van de onderneming staat, duurzaamheid is daarbij een sterk voorbeeld, maar ook maatschappelijk verantwoord ondernemen is een missie waar je als werknemer graag achterstaat. Dit sluit aan bij wat voormalig Denker des Vaderlands, René Gude, ambachtelijk zingeving noemt. Binnen zijn denkraam over zingeving is het de vierde categorie, zinvol, Z4, dat je achter de doelen van de onderneming staat. Als een werkgever daar geen aandacht voor heeft, zei Gude, “dan is hij volgens Marx een nare kapitalist die de arbeider vervreemdt van zijn eindproduct.”

Dat gebeurt nog steeds veel. In dezelfde periode dat Yacht zijn onderzoek over jongeren presenteerde, sprak Unileverbaas Paul Polman in The Washington Post zijn zorgen uit over de werksfeer in bedrijven. Volgens Polman toont onderzoek aan dat minder dan dertig procent van de mensen gelukkig is op zijn werk. ‘Een angstwekkend cijfer.’ Polman wijt dat gebrek aan geluk deels aan het feit dat mensen op hun werk dingen moeten doen die niet stroken met de waarden die ze thuis hanteren. Dat ze die andere waarden op hun werk moeten hanteren, is jammer, voegde hij er nog aan toe: ‘Want dat betekent dat je of een masker moet dragen op je werk, of een goede acteur moet zijn. Dat keert zich vroeg of laat tegen je. Met als gevolg dat mensen zich niet langer verbonden voelen met bedrijven, in het bijzonder grote bedrijven.’

Dit is precies de vervreemding waar Marx over sprak. Het is prachtig te zien hoe die DJ100 die vervreemding voorbij is. Maar als je de verhalen leest van de jongeren die op de lijst staan, dan valt op dat het plezier dat zij in hun werk hebben op véél meer gebaseerd is dan alleen op duurzaamheid.

Kreukels

Kijk naar Nikesh Jaglal, een jonge professional bij PostNl. Hij vertelde vandaag in Trouw over zijn vondst. Jaglal, die veel via internet koopt, ergerde zich dat hij altijd moet zitten wachten op zijn pakket, en aan het vele plastic dat in de dozen zit. “Dat moet anders,” dacht hij. Zo kwam de student international business management aan de Haagse Hogeschool op zijn idee voor FashionPack, een brievenbuspakje voor kleding.

In zijn verhaal in Trouw viel mij vooral één zin op: "Ik was heel bang voor kreukels, maar het kreukelt nu juist minder." Hieruit blijkt dat de vondst op meer gericht is dan alleen op milieuwinst. De geitenwollensokkengeneratie van twintig jaar geleden zou niet gekeken hebben op een kreukeltje meer of minder. De Fashion Pack mag duurzaam zijn, voor Jaglal is de esthetische kant van zijn werk minstens zo belangrijk. Binnen de zingevingscategorieën van Gude behoort dat tot de tweede variant: het zintuiglijke, Z2. Als daaraan niet voldaan zou zijn, als met andere woorden, het pakketje verfrommelde bloezen zou aanleveren, zou de FashionPack kansloos zijn. Want wat voor Jaglal geldt, geldt voor veel meer jongeren, die kleren via internet bestellen. En dat hij hier bij zijn uitvinding over nagedacht heeft, en zich niet alleen op duurzaamheid gericht heeft, toont ook aan dat hij exact kan formuleren wat de kracht van zijn product is. Volgens Gude: met de zinrijkheid van zijn onderneming, de Z3, zit het ook wel goed.

Natuurlijk, ook een prachtige vondst kan floppen, maar als kledingmerken de vondst omarmen en de FashionPack een succes wordt, dan behoort Nikesh Jaglal vermoedelijk níet tot de jongeren die binnen twee jaar op zoek gaan naar een andere baan. Hij hoeft niet op zoek naar dat goede gevoel. Dat heeft hij al, vanwege meerdere zingevende kanten van zijn werk.  

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden