de duurzame 100

17 Kitty van der Heijden

Directeur Europa, World Resources Institute, 1964

18 Bas van Abel

oprichter Fairphone, 1977

Fairphone is een Nederlandse sociale onderneming die een eerlijke smartphone maakt. Bas van Abel is de man achter dit project. Hij staat al drie jaar in de Duurzame 100. Dit jaar zakte hij 9 plaatsen, naar nummer 18.

Fairphone is aan model-2 toe. Van de eerste editie zijn er 60.000 verkocht. Voor de tweede versie zijn al ruim 11.000 bestellingen binnen.

De telefoon is ontwikkeld in samenwerking met de Waag Society als crowdsourcing- project. Gepoogd is om conflictvrije mineralen zo eerlijk mogelijk te verwerven en in het apparaat te verwerken. De telefoons zijn vooral in Duitsland verkocht. De eerste telefoon kostte in Nederland 325 euro, de tweede gaat 530 euro kosten.

Ook Fairphone 2 is zo ontworpen dat de levensduur van het toestel kan worden verlengd. Gebruikers kunnen het toestel gemakkelijk uit elkaar halen en de meeste defecte onderdelen zelf repareren of vervangen.

Vorig jaar heeft FairPhone samen met Teqcycle een recycling-programma opgezet om het publiek aan te moedigen om hun oude telefoon veilig te recyclen.

19 John Nederstigt

wethouder Haarlemmermeer, 1967

John Nederstigt is wethouder Duurzame Economische Ontwikkeling en nog een heel rijtje andere deelgebieden in de gemeente Haarlemmermeer. Zijn doel: 'Haarlemmermeer en de directe regio toekomstbestendig maken voor iedereen die er wil wonen, werken, leren en leven door de transitie naar een circulaire samenleving onconventioneel aan te jagen en mogelijk te maken.'

Nederstigt is een nieuwkomer in de Duurzamer 100. Hij is iemand die graag verder vooruitkijkt. "Op meer plaatsen vinden duurzaamheidsprojecten plaats, maar ik werk aan een circulaire proeftuin waar verschillende ontwikkelingen geïntegreerd plaatsvinden en daarom is al ons gemeentelijk beleid sinds medio 2014 gericht op het creëren van de toekomstbestendige samenleving, waarbij het sluiten van alle kringlopen centraal staat; de circulaire samenleving. Hierbij ligt de gedeelde focus op economische, ecologische en sociale samenleving."

Haarlemmermeer is mede door het werk van de D66'er Nederstigt een van de koplopers op het gebied van CO2-reductie en duurzame energieopwekking.

De gemeente bracht het energiegebruik fors terug, meer nog dan gevraagd in het Energieakkoord. Tegelijk werd er veel meer duurzame energie opgewekt, uit zon en wind, ook meer dan gevraagd in het Energieakkoord. De gemeente heeft een honderd procent duurzaam wagenpark, vergist in eigen beheer huisafval tot brandstof voor auto's en vrachtauto's en geeft duurzaamheidseducatie aan alle schoolgaande jongeren. De ervaringen van Haarlemmermeer worden gedeeld met ruim zeventig andere gemeenten.

Het World Resources Institute (WRI) is een onafhankelijke denktank op het snijvlak van milieu en sociaal-economische ontwikkeling. WRI identificeert risico's, onthult kansen en ontwikkelt slimme strategieën voor een duurzame versnelling, samen met overheden, bedrijven en maatschappelijk middenveld. Geen lobbyclub, maar gebaseerd op kennis en gericht op actie.

Kitty van der Heijden leidt de Europese vestiging van het WRI, met bijzondere aandacht voor klimaat, partnerschappen met bedrijfsleven, circulaire economie en efficiëntie van natuurlijke hulpbronnen. Ze staat sinds 2013 in de Duurzame 100, gaat ieder jaar iets omhoog, ditmaal van plaats 20 naar 17.

Van der Heijden is lid van de raad van commissarissen van Unilever. Ze was tot 2013 ambassadeur Duurzame Ontwikkeling en directeur Klimaat, Milieu, Energie en Water op het ministerie van buitenlandse zaken. Ze zit in het bestuur van UICN, het internationale instituut voor natuur en natuurlijke hulpbronnen. Ze leidde in 2012 de ambtelijke, Nederlandse delegatie op de VN-klimaattop in Rio de Janeiro.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden