de duurzame 100

13 Esther Ouwehand

Tweede Kamerlid voor de Partij voor de Dieren, 1976

Esther Ouwehand steeg twee plaatsen naar plek 13. Ze springt op de bres voor verduurzaming, bewustzijnsvergroting en mededogen op het gebied van natuur, landbouw, milieu, visserij, klimaat, energie, infrastructuur, gezelschapsdieren, dierproeven en dierenwelzijn. "Ecologie boven economie, dat houdt de aarde leefbaar", is haar levensmotto.

Ze ziet zichzelf graag als de duurzame luis in de pels van het kabinet. Ze wil het morele kompas zijn van de Kamer tijdens de debatten over gaswinning: economie gaat niet boven alles. Sinds 2006 zit ze in de Kamer, sinds 2012 staat ze in de Duurzame 100.

Voor het grote publiek is fractievoorzitter Thieme nog altijd hét gezicht van de partij. Maar wie de ontwikkelingen op het Binnenhof goed volgt, ziet dat Ouwehand de belangrijkste Kamerdebatten voert. VVD-minister Kamp (economische zaken) weet dat als geen ander. Ouwehand strijdt al jaren tegen de Nederlandse gas- en olieverslaving. Succes had ze met haar poging de bewijslast bij mijnbouwschade om te draaien. Groningers die scheuren in hun huis hebben, moesten eerst aantonen dat dit door de gaswinning komt. Mede dankzij Ouwehand wordt dit omgedraaid: de Nederlandse Aardolie Maatschappij moet bewijzen dat de schade níet door de boringen wordt veroorzaakt. Ouwehand liep ook voorop in de strijd tegen gaswinning in het Waddengebied. Uiteindelijk kreeg ze de Kamer mee. Kamp mag er niet laten boren.

Ook PvdA-staatssecretarissen Dijksma (natuur) en Mansveld (milieu) weten wat het betekent als Ouwehand op oorlogspad is. Het Kamerlid ageert aan de lopende band tegen gebruik van landbouwgif als imidacloprid en glyfosaat.

undefined

14 Wouter Helmer

directeur Rewilding Europe, 1960

interview op pagina 10

undefined

15 Piet Sprengers

hoofd duurzaamheid ASN Bank, 1958

"Ik wil impact hebben met wat ik doe", dat is de kernachtige levensvisie van Victor van Tol, oprichter van SnappCar, het grootste online platform in Nederland (en het tweede in Europa), waar particulieren hun auto met elkaar kunnen delen. Hij staat voor de derde keer in de Duurzame 100 en is dit jaar gestegen naar plek 16.

SnappCar heeft als missie om in 2018 250.000 Europese auto's via dit platform te laten delen. Ruim 100.000 deelnemers delen nu ruim 13.000 auto's met elkaar.

Volgens Van Tol tonen onderzoeken aan, waaronder recent onderzoek van het Centraal Planbureau, dat autodelen op verschillende manieren bijdraagt aan een duurzame samenleving. In de eerste plaats omdat mensen minder auto's kopen en bewuster gebruik gaan maken van de auto's. Anderzijds omdat autodelen binnen een wijk of gemeenschap de sociale verbinding tussen mensen stimuleert.

De deeleconomie is de toekomst, aldus Van Tol: "Steeds meer mensen realiseren zich dat we niet ongelimiteerd met elkaar kunnen blijven consumeren."

Piet Sprengers was vanaf het begin van de Duurzame 100 vier jaar lid van de jury die deze ranglijst samenstelt. In 2011 bleef hij op verzoek van Trouw een jaar langer in de jury, vanwege zijn brede kennis en zijn visie. In 2012 stopte hij en een jaar later werd hij prompt zelf in de Duurzame 100 gekozen op 76. Nu staat hij op plek 15. Het duurzaam- heidsbeleid van de ASN Bank wordt al jaren hoog aangeslagen door de Eerlijke Bankwijzer. De ASN Bank sprak als eerste financiële instelling ter wereld de ambitie uit om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Sprengers moet die ambitie vormgeven. "Wij willen laten zien dat het mogelijk is om de invloed op het klimaat van financiële bedrijven te meten en te verminderen", zegt hij. Zijn afdeling benadert bedrijven om veranderingen te realiseren. Voorbeelden daarvan zijn de dialoog met farmabedrijven en een oproep aan kledingbedrijven om het Bangladesh Safety Accord te ondertekenen.

Wat helpt is Sprengers' ervaring met de belangen van beleggers in duurzame ondernemingen. Hij werkte eerder elf jaar als directeur van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling.

undefined

16 Victor van Tol

mede-oprichter/president-directeur van SnappCar, 1974

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden