De duurzame 100

5 Eva Gladek

directeur Metabolic, 1983

interview op pagina 14

undefined

6 Daan Roosegaarde

kunstenaar/innovator Studio Roosegaarde, 1979

"Wat je bedenkt, kun je bouwen", is zijn Leitmotiv. Kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde is internationaal bekend door zijn futuristische ontwerpen die de nieuwe relatie tussen mensen en technologie ontdekken. Zijn Studio Roosegaarde is een social design-lab met een team ontwerpers en bouwers in Nederland en Shanghai. In april verhuisde de Studio naar Rotterdam, naar een droomfabriek die als proeftuin dient voor zijn projecten.

Roosegaarde stond vorig jaar op plek 5 in de Duurzame 100, hij is dit jaar één plek gezakt.

Eind 2014 lanceerde Roosegaarde het eerste concept van zijn Smart Highway-project: de zogenoemde glowing lines op de N329 in Oss. De wegbelijning laadt overdag op, en geeft 's avonds licht.

In november werd ook het Van Gogh-fietspad in Nuenen geopend, gebaseerd op Van Goghs werk 'Sterrennacht': fietsers kunnen een moderne versie van het schilderij op een innovatieve manier ervaren.

In februari en mei van dit jaar exposeerde Roosegaarde het reizende lichtkunstwerk Waterlicht (in Westervoort en op het Amsterdamse Museumplein). Het werk toont hoe Nederland eruit zou zien zonder waterwerken en is in feite een virtuele overstroming. Innovatie zit in ons landschap, we zijn het alleen een beetje vergeten, wil Roosegaarde zeggen.

Vorige maand ging in Rotterdam het eerste Smog Free Park ter wereld open. Centraal staat een toren die vieze lucht opzuigt en schone lucht uitblaast. Zo ontstaat er midden in de stad een bubbel van schone lucht. Van de opgevangen smog (rijk aan koolstof) vervaardigt Roosegaarde 'smog free-sieraden', die worden verkocht om het park te financieren. Een voorbeeld van de circulaire economie.

undefined

7 Aart van Veller

directeur Vandebron, 1985

Stabiel op 7, de plek die hij vorig jaar ook innam. Aart van Veller laat met het bedrijf Vandebron, dat hij runt met zijn compagnons Remco Wilcke en Matthijs Guichelaar, zien dat energiebedrijven een verouderd businessmodel hanteren. Ook brengen die bedrijven producten op de markt die de omvorming naar een groene economie juist vertragen in plaats van versnellen (bijvoorbeeld grijze stroom als groen verkopen).

Van Veller is bij Vandebron verantwoordelijk voor de commerciële zaken, partnerships en strategie. Vandebron (inmiddels veertig werknemers) heeft sinds de oprichting in april 2014 een fikse groei doorgemaakt; 31.000 huishoudens halen hun energie rechtstreeks bij 28 opwekkers in Nederland (boeren, tuinders, bedrijfjes). De afnemers besparen gemiddeld per jaar 100 euro op hun energienota. Volgens Van Veller toont het aan dat hun model werkt en klaar is voor opschaling. Het innovatieve bedrijfje kreeg afgelopen jaar internationale media aandacht, onder meer van de Britse BBC.

undefined

8 Jan Rotmans

hoogleraar transitiekunde Erasmus Universiteit Rotterdam, 1962

'Kantelaar' noemt hij zichzelf. Onvermoeibaar probeert hij Nederland richting een energietransitie te duwen. Hij treedt veelvuldig op voor zalen met een overtuigend enthousiasme en was vorig jaar opnieuw 'spreker van het jaar'. Twee titels die hij zichzelf heeft opgeplakt: friskijker en dwarsdenker.

De naam Jan Rotmans prijkt sinds 2009 in alle edities van de Duurzame 100 hoog op de lijst. Vorig jaar stond hij voor het eerst in de top-10, dit jaar is hij opgestoomd naar plek 8. Rotmans is de hoogst genoteerde wetenschapper in de lijst van 2015. Hij is hoogleraar duurzaamheid en transitie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en directeur van Rotradamus, een adviesbureau op het gebied van duurzame transities. Ook is hij mede-oprichter/ bedenker van actieorganisatie Urgenda.

Rotmans probeert de veranderingen die hij wetenschappelijk onderzoekt ook actief aan te jagen als maatschappelijk activist.

Hij adviseerde in het verleden internationale organisaties als de VN, de EU en de Wereldbank.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden