de duurzame 100

20 Paul Polman

Bestuursvoorzitter Unilever, 1956

Wie in de agenda van Paul Polman snuffelt, kan niet zeggen dat hij het er bij heeft laten zitten afgelopen jaar. Toch zakt hij van de vierde positie naar plek 20. Dat moet vooral te maken hebben met de in het oog springende activiteiten van zijn duurzame 'concurrenten'.

Polman is natuurlijk meer op de achtergrond bezig, maar de bestuursvoorzitter van Unilever heeft daar wel een enorme invloed. Daarom werd hij vorige maand nog door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Champion of the Earth.

Hij werkt actief samen met andere bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties om duurzame bedrijfsstrategieën te promoten en duurzame verandering teweeg te brengen.

Polman ondertekende met minister Ploumen (buitenlandse handel) een strategisch partnerschap, het eerste in zijn soort in Nederland. Dat beschrijft een gezamenlijke inzet voor duurzame palmolieproductie, aanpak van ontbossing, bevordering van productiviteit van kleine boeren en vrouwelijk ondernemerschap.

undefined

21 Stientje van Veldhoven

Tweede Kamerlid voor D66, 1973

Met bevroren vingers deed Stientje van Veldhoven (D66) afgelopen augustus op Spitsbergen onderzoek naar de klimaatverandering. Ze nam watermonsters en ging op zoek naar insecten die ze voor onderzoek meenam naar Nederlandse laboratoria. Voor Trouw hield zij een logboek van haar reis bij. De opgedane ervaringen zullen haar ongetwijfeld inspireren bij haar werk in de Kamer. Daar zet ze haar strijd voor natuur en milieu vooral met woorden en moties voort.

Zo lanceerde ze samen met Ruth Jacobi van de PvdA een plan om de verwaarloosde nationale parken in ere te herstellen. Er moet volgens hen een Raad Nationale Parken komen die oordeelt of een gebied het predicaat Nationaal Park verdient. Enkele spelregels, wat de parlementariërs betreft: het park moet minimaal 5000 hectare groot zijn en goed toegankelijk. En ze kregen er nog geld voor gereserveerd ook.

De woordvoerster natuur, energie, klimaat én milieu diende afgelopen jaar ook een motie in om bij de vervanging van stadsbussen over te gaan op bussen zonder uitstoot. Aangenomen. En ze stelde voor een expertisecentrum in het leven te roepen dat het inkoopbeleid van de overheid verduurzaamt. Dat moet in haar ogen voor alle overheden de kennis over duurzaam inkopen bundelen en vervolgens ter beschikking stellen. Ook zorgde Van Veldhoven voor een beperking van de productie van de eerste generatie biobrandstoffen. Die vragen te veel landbouwgrond. Samen met de PvdA zorgde ze er ervoor dat de bijstook van biomassa aan strengere eisen is gekoppeld.

Door haar inzet komt er elke drie jaar een doorlichting van het belastinggeld dat door provincies aan natuur wordt besteed en kwam er een motie die ervoor zorgt dat duurzaam hout ook écht duurzaam moet zijn. Ze werkt eerst haar volle agenda van lezingen en bijeenkomsten over verduurzaming en vergroening van de economie af, en daarna zal ze ongetwijfeld in november de trein nemen: op weg naar de klimaattop in Parijs. Een nieuwe uitdaging.

undefined

22 Marga Hoek

Directeur De Groene Zaak, 1965

Vorig jaar stond Marga Hoek nog in het rijtje van de grote dalers, maar nu springt ze van de achterhoede (62) naar de voorhoede. Dat zal ongetwijfeld te maken hebben met haar rol in het publieke en politieke debat. In september stuurde Hoek nog een brief naar de Tweede Kamer waarin zij schrijft dat de uitspraak in de Klimaatzaak historisch is en een welkome aanmoediging voor een ambitieus klimaatbeleid. De inhoud van die brief was weliswaar niet verrassend, maar de directeur van De Groene Zaak (de vereniging voor ondernemers die een groen en sociaal economisch bestel voor ogen hebben) had onverwachte en machtige medeondertekenaars. Bouwgigant Heijmans, Triodos Bank, Eneco en nog eens tweehonderd partners lieten weten in de strijd tegen de klimaatverandering al veel verder te zijn dan de politiek. Met dank aan Hoek.

In januari van dit jaar deed ze iets soortgelijks, toen ze in een brief ageerde tegen het aanbestedingsbeleid van de overheid. 'Zolang de prijs doorslaggevend blijft, is duurzaam inkopen een wassen neus.'

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden