De Duurzame 100 tonen de bevlogenheid die het kabinet niet laat zien

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Hoe gaat het kabinet het Nationaal Energieakkoord redden? Die vraag drong zich eind vorige week op door de nieuwe Nationale Energieverkenning. Daarin staat dat het belangrijkste energiedoel in 2020, 14 procent duurzame energie, niet wordt gehaald.

Het antwoord op bovengenoemde vraag kwam per kerende post. Minister Kamp kondigde extra maatregelen aan, gericht op energiebesparing. Opgeteld bij de subsidies voor hernieuwbare energie, van 3,5 miljard euro in 2014 naar 8 miljard volgend jaar, en de 70 miljoen euro subsidie voor burgers die zonneboilers en warmtepompen willen aanschaffen, ligt Nederland volgens Kamp goed op stoom.

Mooi dat de minister zo'n vertrouwen probeert uit te stralen. Maar hoe kan het toch dat dit kabinet op dit cruciale punt zo weinig welgemeende bevlogenheid aan de dag lijkt te leggen?

Tekenend is de toestand op het ministerie van infrastructuur en milieu, waar staatssecretaris Mansveld wel iets anders aan haar hoofd heeft (ProRail), terwijl minister Schultz met veel feestelijk vertoon het ene na het andere stukje nieuw asfalt opent.

Nee, dan de 519 namen waaruit de jury dit jaar kon kiezen voor de zevende editie van de Duurzame 100. Onvermoeibaar wereldverbeteraar Maurits Groen voert de lijst aan, gevolgd door jurist Roger Cox, hoofdrolspeler in de inmiddels beroemde Urgenda-zaak, en architect Thomas Rau met gebouwen die meer energie opleveren dan ze gebruiken. En dan zijn we pas aangeland op plek 3.

Aan hun enthousiasme en daadkracht kunnen kabinet en burgers een voorbeeld nemen. Waarbij het ook tijd wordt voor een minder vrijblijvende aanpak. De zware industrie doet nog altijd veel te weinig aan energiebesparing, en dus moet de overheid naar wegen zoeken om dat af te dwingen.

Bezwaarprocedures tegen windmolens moeten sneller. En hoe kan het dat bedrijven openlijk reclame mogen maken voor het verwijderen van roetfilters uit dieselauto's, zodat burgers kosten kunnen besparen en wat pittiger optrekken, in een wolk van ouderwetse dieselwalmen?

Niemand wil deze bedrijven en burgers verstikken met regels. Maar zij schaden met hun handelen, of niet-handelen, andere mensen: in die zin is het vergelijkbaar met de strijd tegen het roken. Het is jammer als regels nodig zijn voor zoiets vanzelfsprekends als bescherming van onze leefomgeving, maar langzamerhand wel nodig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden