Beeld Trouw

Brief van de hoofdredactie

De Duurzame 100 is in de geest van Ella Vogelaar

In de donkere en herfstige donderdagnacht, op weg naar huis, sijpelde plotsklaps die ene vraag mijn hoofd binnen. Wat zou Ella Vogelaar van onze nieuwe Duurzame 100 hebben gevonden?

Die avond onthulden we als hoogtepunt van een geweldig feest in het Amsterdamse Pakhuis de Zwijger, waar honderden jongeren en ouderen op af waren gekomen, de nummer 1 van de Trouw Duurzame 100, Dirk Groot alias de Zwerfinator. Met grote ogen van blijdschap en emotie struikelde hij bijkans het podium op, om uit handen van Marjan Minnesma (directeur Urgenda en drie keer de nummer 1) de felbegeerde prijs in ontvangst te nemen.

Alles was anders, deze Duurzame 100. We zochten niet naar de aanvoerders onder de denkers en doeners in de transitie naar een gezondere wereld, maar naar de actieve vrijwilligers die op lokaal niveau werken aan een betere leefomgeving. ‘Niet gericht op de mensen die professioneel aan de knoppen zitten, maar de krioelende beweging van onderop’, schreef redacteur Esther Bijlo in de speciale bijlage Duurzame 100 die gisteren bij u op de deurmat lag.

Met de mensen ‘van onderop’ voelde Ella Vogelaar grote betrokkenheid. Tijdens haar korte ministerschap vocht zij voor de mensen in de probleemwijken van dit land. Deze wijken werden door haar en haar beleidsmakers eufemistisch kracht- of prachtwijken genoemd. Dat vond ik altijd wat overdreven. Dat gold niet voor haar inzet om de veertig probleemwijken te verheffen. Ella Vogelaar voelde zich daar meer in haar element dan in de Haagse leeuwenkuil waar permanent de geur van wilde dieren hangt. Dat werd haar uiteindelijk ook noodlottig, vooral door toedoen van haar eigen PvdA.

Tegen wil en dank droeg ik bij aan haar politieke ondergang

Vogelaars’ dood eerder deze week kwam als een schok. Als politiek redacteur leerde ik haar destijds een beetje kennen. Om eerlijk te zijn heb ik bijgedragen – tegen wil en dank – aan haar politieke ondergang. Toen ik begin juli 2007 hoorde dat ze in Rome een seminar zou bijwonen over het onderwerp islam en integratie, samen met de toenmalige Italiaanse minister Giuliano Amato, vroeg ik haar woordvoerder of ik haar daar mocht interviewen. Ver weg van de Haagse kaasstolp zijn politici doorgaans wat spraakzamer. Dat kon. Vogelaar had maximaal een half uur.

En spraakzaam was ze. Ze sprak daar de beroemde of, naar u wilt, beruchte woorden uit dat Nederland ooit een land zal zijn dat uitgaat van een ‘joods-christelijke-islamitische traditie’. “Ik wil moslims helpen zich hier thuis te voelen. Islam en moslims moeten zich hier kunnen wortelen.”

Op het vliegveld van Rome tikte ik het gesprek bijna letterlijk uit. Toen ze het interview voorafgaand aan publicatie nog las, veranderde ze geen letter. Geert Wilders noemde haar vervolgens ‘knettergek’ en de met integratie en immigratie worstelende PvdA had een probleem. Hier kunt u het interview teruglezen. 

Een paar jaar later kwam ik Ella Vogelaar tegen bij een toneelstuk dat ging over vrouwen die als minister of staatssecretaris moesten aftreden. Elske ter Veld (toevallig ook PvdA) kwam erin voor en dus ook Ella Vogelaar. Een acteur las passages uit het interview voor. Toen dat gebeurde draaide Ella Vogelaar zich om en zwaaide met haar beide handen en duimen omhoog naar mij. Ze had nooit spijt gehad van dat interview.

En ik weet zeker dat ze een Duurzame 100 met vrijwilligers uit de buurt of wijk geweldig zou hebben gevonden.

Trouw-hoofdredacteur Cees van der Laan schrijft wekelijks over de discussies op de redactie en de keuzes van de krant.

Lees ook:

‘Help de islam zich te wortelen in Nederland’

Ella Vogelaar heeft als minister van integratie de taak om de kloof tussen moslims en andere Nederlanders te verkleinen. Samen met de Italiaanse minister van binnenlandse zaken Giuliano Amato woonde ze in Rome een seminar over de islam en integratie bij. Na afloop sprak Cees van der Laan met haar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden