Weblog

De Dutch Disease

Blik op de Bosporus (Trouw)

Ze hebben het maar de Dutch Disease genoemd. We hadden er namelijk stevig last van toen de gasbel werd gevonden en sindsdien lijdt elke economie die door een kunstmatige, eenzijdige impuls wordt gevoed aan de Hollandse Ziekte.

De instroom van geld houdt geen gelijke tred met de productie, de waarde van de munt stijgt en de concurrentiepositie wordt aangetast. Noorwegen heeft er last en zet daarom de inkomsten uit olie en gas in een apart staatsfonds. Maar ook de ontwikkelingslanden zijn niet immuun voor de ziekte. Tsjaad heeft daarom zijn olie-inkomsten in een fonds moeten zetten, anders wordt het land plotseling overspoeld met heel veel geld bij een laag absorptievermogen.

Turkije dat nu de jaarvergadering van IMF en Wereldbank binnen de grenzen heeft, lijdt wel op een heel speciale manier aan een variant van de ziekte. Een voor 1 oktober geboekt hotel leek 131 euro per nacht te kosten. Dat leek een mooie prijs. Tot het hotel er achter kwam dat de IMF-top kon worden afgetapt gelijk een oliebron. De dagen voor 1 oktober mochten dan wel 131 euro kosten die van na die datum moesten echter 1080 euro, per nacht wel te verstaan, opbrengen. Toen werd gemeld dat de deal dan niet meer doorging, zakte de prijs na twee keer bellen naar 450 euro per dag. Nog te veel. Het volgende contact leverde een prijs op van 250 euro exclusief ontbijt. En dan valt toch echt het doek. Exit hotel op zoek naar het volgende hotel.

„Nee, wij hebben helemaal geen last van het IMF. We hebben nog zat plek", meldt de receptie van een hotel iets dichter bij de Aja Sofia en iets verder weg van het gloednieuwe International Congress Centrum. De prijs inclusief ontbijt is daar 100 euro per nacht en dan heb je nog zicht op de Bosporus ook. Helaas ook aan een uiterst druk Taksim-plein, maar vooruit.

Stel nu dat al die andere 19.999 verwachte gasten, waarvan 1600 geregistreerde journalisten, die bijna 1100 euro wel betalen. Dan wordt het hoog tijd dat de IMF- jaarvergadering elk jaar bijeenkomt in Maputo, Nairobi, of toch naar Timboektoe. Een jaar lijden aan de Hollandse ziekte kan voor die landen een zegen zijn. En buiten dat, Kadaffi slaat daar ook makkelijker zijn tent op dan in New York.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden