De dupe van strengere exameneisen

Onze dochter van zeventien begint aan haar zesde jaar vwo. Alleen zal ze haar eindexamenjaar met een havodiploma afsluiten. Reden: haar dyscalculie. Op de basisschool had ze al grote problemen met rekenen, maar ze kreeg dankzij haar citoscore een vwo-advies. De eerste twee jaar kon ze met wiskunde nog redelijk mee. In het derde jaar ging het steeds moeizamer. Uit een test bleek dat ze dyscalculie had.

Toch heeft ze tot en met de vijfde klas wiskunde gevolgd. Met heel veel bijlessen wist ze een magere 4 op haar eindrapport te scoren. In overleg met haar school is nu besloten haar toch vwo-eindexamen te laten doen maar zonder wiskunde, omdat de vereiste 5 niet haalbaar is. Ze krijgt een havo-diploma met de aantekening dat ze haar vakken op vwo-niveau gevolgd heeft. Zuur, want ze kan straks dus niet naar de universiteit.

En zij is niet de enige die hier tegenaan loopt. We horen in onze omgeving hoe ook andere ouders tobben met die verscherpte exameneisen. Hoe ze net als wij duizenden euro's uitgeven aan bijlessen voor een vak waar hun kinderen na hun eindexamen nooit meer iets mee zullen doen.

Jammer dat in Den Haag bij het aanscherpen van de exameneisen geen rekening is gehouden met de duizenden kinderen die geen wiskundeknobbel hebben, vaak de creatieve alfa's, voor wie de rechtstreekse weg naar een universitaire studie nu is afgesloten. Een besluit genomen in het kader van de nieuwe fermheid door politici die zelf maar al te vaak hun vwo hebben behaald zonder wiskunde of met een onvoldoende voor wiskunde op hun eindlijst.

Een hoger onderwijsniveau nastreven is prima, maar de vraag is of daar ook het afsluiten van de weg naar de universiteit voor leerlingen met dyscalculie onder valt. Wij vinden van niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden