De Duitsers de maat genomen

Voor Duitse mannen is het stressen in het pashokje binnenkort voorgoed voorbij. Project Size Germany brengt met een 3D-scan de omvang van de Duitsers in kaart.

Voor Duitse mannen is het vinden van passende kleding geen eenvoudige opgave. Geen wonder, aldus Rainer Trieb, specialist in ’bodyscannen’ en werkzaam bij firma Human Solutions. De huidige standaard in Duitsland voor de confectiematen van mannen dateert uit de jaren zestig. „Sindsdien is de Duitse man gemiddeld zes centimeter gegroeid en is hij steeds krachtiger gebouwd.”

„Veel Duitse jongemannen ondervinden problemen in het pashokje”, aldus Trieb. „De textielindustrie hanteert achterhaalde maatmodellen. Aan de kledinghanger hangt misschien de juiste maat voor grootvader, maar niet voor zijn kleinkind.”

In samenwerking met het onderzoeksinstituut Hohenstein dat de kwaliteit van textiel onderzoekt, wil Human Solutions de achterstand inhalen. Want de bevolking groeit, in de hoogte en in de breedte. Elk decennium neemt de lengte van de Duitse bevolking gemiddeld met anderhalve centimeter toe.

Hoezeer een lichaam kan veranderen, maakte een onderzoek in 1999 in opdracht van de lingerie-industrie duidelijk. De Duitse vrouw had toen een gemiddelde borstomvang van 99,7 centimeter en een taille van 83,7 centimeter. Haar heupen waren 104,1 centimeter. Ter vergelijking: in 1983 waren de verhoudingen nog 94,7 - 78,8 - 98,8.

Vooral bij de mannen is de nood hoog, aldus Trieb. De confectie-industrie heeft de afgelopen jaren beter rekening gehouden met de veranderingen van de vrouwelijke vormen. Maar toch, het blijft voor de gemiddelde Duitser een lastige opgave om passende kleding te vinden. „Ongeveer 60 à 65 procent van de bevolking vindt niet de juiste maat”, aldus Trieb.

Project Size Germany moet de veranderingen in lichaamsbouw vaststellen en de bestaande maattabellen actualiseren. Op de nieuwe kledingkaartjes komt informatie over de lengte, en over de omvang en breedte van taille en heupen. Daarna worden die gegevens aan een maat gekoppeld, die veel beter aansluit bij de huidige lichaamsbouw van de Duitsers.

In Duitsland nemen 12.000 proefkonijnen deel aan de metingen van Size Germany. „De bodyscan-methode heeft veel voordelen”, zegt Treib. „Het geeft een completer en driedimensionaal beeld van de lichaamsproporties. De metingen zijn nauwkeuriger. Ook andere landen, zoals Frankrijk, Spanje en Zweden hebben al belangstelling getoond.”

Tot september zal het project, dat wordt gefinancierd door tachtig bedrijven, de metingen verrichten. De nieuwe maattabellen zullen eind 2008 in werking treden, denkt Size Germany.

Een eenduidig Europees maatsysteem zal wat langer op zich laten wachten. Al elf jaar onderhandelt het Europees instituut voor normalisatie (CEN) over een algehele norm. Maar er zit schot in de zaak: eind oktober legt het CEN de hand aan de laatste details.

Naar verwachting komt het over een paar jaar dan echt tot een Europese norm. Dan behoort het eindeloos gezoek naar de juiste maat voorgoed tot het verleden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden