De Duitse invasie in Polen? Rusland vindt het eigen schuld, dikke bult

Het botert al langer niet tussen Polen en Rusland, maar na omstreden uitspraken van de Russische ambassadeur in Polen bereikte de relatie dit weekeinde een nieuw dieptepunt. Ambassadeur Sergej Andrejev houdt Polen zelf gedeeltelijk verantwoordelijk voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Omdat de Polen een coalitie met de Russen veelvuldig zouden hebben tegengehouden, zou het land mede schuldig zijn aan de Duitse invasie in september 1939.

Dit weekeinde werd er woedend gereageerd op de uitspraken. "Een wel erg hypocriete interpretatie van de gebeurtenissen", aldus een verklaring van het ministerie van buitenlandse zaken. Gisteren verklaarde Andrejev dat zijn woorden verkeerd zouden zijn uitgelegd. Hij heeft de Polen nooit willen beschuldigen, maar hij neemt de opmerkingen niet terug. Duitsland viel Polen in 1939 binnen, zestien dagen later bezette de Sovjet-Unie het oostelijk deel van het land. De invasie maakte deel uit van een geheime afspraak tussen Moskou en Berlijn - het Molotov-Ribbentroppact genaamd.

Andrejev suggereerde vrijdag ook dat de aanval van de Sovjet-Unie enkel bedoeld was om het eigen land te verdedigen. Polen heeft het nooit kwaad willen doen.

In Polen, een land dat enorm heeft geleden tijdens de Tweede Wereldoorlog, liggen dit soort uitspraken gevoelig. Zeker als die worden gebezigd door een afgevaardigde van een land waar Polen toch al een slechte relatie mee heeft. Sinds de annexatie van de Krim pleit Polen regelmatig voor hardere strafmaatregelen tegen Rusland. Het land vindt ook dat de Navo een prominentere rol moet gaan spelen aan de grens om een buffer te vormen tegen eventuele Russische agressie.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden