De dubieuze verkoop van sigaretten op festivals blijft doorgaan

null Beeld ANP
Beeld ANP

Ondanks dat de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vorig jaar een onderzoek naar dubieuze verkoop van sigaretten aankondigde, gaan zeventien festivals hiermee door. Dat zegt de Onderzoeksredactie Tabak, een journalistiek onderzoekscollectief van onder meer het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Rianne Oosterom

Als een tabaksfabrikant ervoor betaalt, zijn de exclusieve deals volgens de wet verboden. Dat festivals flinke bedragen ontvangen, ontdekte de club vorig jaar al. Daarin is niets veranderd. Op die zeventien festivals, blijkt uit het onderzoek, werden exclusief sigaretten van Philip Morris (Marlboro) en British American Tobacco (Lucky Strike) verkocht. Het gaat onder meer om Down the Rabbit Hole, The Flying Dutch en The Grave.

Onlangs nog kreeg tabaksfabrikant JTI een boete voor dezelfde soort afspraken met studentenverenigingen.

De onderzoeksredactie ontdekte ook dat dezelfde exclusiviteitsafspraken op Belgische festivals zijn gemaakt. Er is zeker op negen festivals in het buurland sprake van, aldus onderzoeker Ties Keyzer. De Belgische tabakswaakhond FOD Volksgezondheid, noemt deze verkoopafspraken in een reactie ‘onwettige sponsoring’.

Uit onderzoek van de FOD blijkt dat de tabaksfabrikanten verlies draaien op festivals. Volgens de waakhond duidt dat alleen al op sponsoring in plaats van commerciële verkoop.

Volgens de regels

De dienst grijpt nog niet in. Nog lopende zaken over illegale sponsoring tegen de tabaksindustrie eisen nu de aandacht op. Dit geeft des te meer aan, aldus Ties Keyzer, hoezeer de tabaksindustrie erbij gebaat is de aandacht van jongeren te trekken.

Zowel in Nederland als België, concludeert hij, zoeken de tabaksfabrikanten ‘de randen van de wet op’. “Op festivals zijn de bezoekers jong: het is precies de groep die tabaksfabrikanten aan het roken willen krijgen. Daarin worden zij tegengewerkt door de overheid in Nederland die bij preventiebeleid inzet op jongeren.”

British American Tobacco laat weten dat de verkoop op festivals ‘geheel volgens de geldende wettelijke regels verloopt’. Philip Morris heeft niet op vragen gereageerd. Festivaldirecteuren zeggen het onderzoek van de NVWA af te wachten.

Lees ook:

Waarom ik gemengde gevoelens heb bij de strijd tegen tabaksfabrikanten

‘In de jaren tachtig had je dokter Meinsma,’ las ik ergens in de discussie over de beoogde rechtszaak tegen tabaksfabrikanten. Die naam is zo ongeveer synoniem geworden met de strijd tegen de sigaret.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden