De drukte op de weg blijft toenemen: vijf tips om files te voorkomen

Files door regenval op de A4 nabij Schiphol. Beeld ANP
Files door regenval op de A4 nabij Schiphol.Beeld ANP

Hoewel ook het oppervlakte aan asfalt toeneemt, blijft de drukte op de weg de komende vijf jaar aanzwellen door een verwachte aanhoudende economische groei, zo blijkt uit een rapport van het Kennisinstituut Mobiliteit dat gisteren uitkwam.

Joep Engels en Hans Marijnissen

De capaciteit van het wegennet neemt wel toe, maar lang niet sterk genoeg om die groei op te vangen. De reistijd voor automobilisten kan tussen nu en 2023 met meer dan een derde toenemen, zo luidt de prognose. Al in 2019 is de verkeersdrukte in vergelijking met dit jaar met 7 procent toegenomen. Het aantal personenauto’s steeg sinds 2005 van 7 miljoen naar 8,2 miljoen in 2017. Het aantal reizigerskilometers (dus ook openbaar vervoer) ging in die periode van 182 miljard naar 188 miljard.

Toch hoeft het file-scenario niet zo zwart te zijn, als automobilisten zich een beetje aanpassen, zegt Bert van Wee, hoogleraar transportbeleid aan de TU Delft. “De vuistregel is: Als 1 procent van de automobilisten zijn voertuig laat staan, vermindert het aantal files met 2 tot 5 procent”, aldus Van Wee. “Helemaal zijn de files nooit te vermijden. Na een ongeluk of bij zware sneeuwval staat de boel vast. Maar als je het aantal auto’s in de spits met 10 procent zou weten te verlagen, ben je dus al 20 tot 50 procent van de files kwijt.”

Nieuw gedrag

Die automobilisten hoeven niet allemaal over te stappen op het openbaar vervoer of thuis te gaan werken. “Uit alle experimenten om de files tegen te gaan blijkt dat de overgrote meerderheid de auto niet laat staan, maar de file mijdt door bijvoorbeeld op een later moment op de dag te vertrekken.”

Van dat ‘nieuwe gedrag’ gisteren overigens weinig te merken. Een combinatie van regenachtig weer en een groot aantal ongelukken zorgde voor een filerecord voor dit jaar, terwijl er was gerekend zo’n 300 kilometer.

De ANWB, die ook vertragingen meetelt op provinciale wegen, meldde zelf 970 kilometer. Met name de regio rond Rotterdam werd flink getroffen. Er waren onder meer ongelukken op de A12 bij Gouda, de A4 en de A15.

Tips om files te voorkomen

• Om onnodige files te voorkomen, is het zaak op snelheid in te voegen en niet onnodig de remlichten te laten zien. Door simpel het gas los te laten, mindert de auto ook snelheid.

• Maak bij file optimaal gebruik van de banen. Voeg als het aantal rijbanen van 3 naar 2 gaat pas in bij de pijlen. Gebruik ook de spitsstrook zodra deze is opengesteld.

• Laat de auto in de file zo veel mogelijk ‘rollen’. Rem zo min mogelijk, maar blijf met een beetje gas zo stabiel mogelijk rijden. Dit is ook zuiniger en milieuvriendelijker dan optrekken/remmen.

• Wissel niet onnodig van rijbaan. Het effect is vaak dat andere automobilisten moeten remmen.

• Houd voldoende afstand, maar overdrijf niet. Een overschot aan ruimte nodigt

andere automobilisten uit in te voegen.

• Blijf in het midden van de baan rijden om motorrijders ruimte te geven.

• Blijf geconcentreerd.

Lees ook:

In Seattle kun je voor de file kiezen (of niet). Is dat iets voor Nederland?

Wie deze ochtend opnieuw vaststaat in een regenachtige ochtendspits, moet even de ogen sluiten en fantaseren over het Amerikaanse Seattle. Op de State Route 405 van Bellevue naar Lynnwood staan automobilisten net zo stil als bij Diemen, maar ze kunnen de file ook vermijden door de HOT-lane te nemen.

Het verkeer loopt vast, de treinen zitten vol, maar er zíjn oplossingen

Een commentaarstuk uit augustus: ‘Of je in de trein zit of op de weg, iedereen merkt dat Nederland aan het dichtslibben is, vooral tijdens de spits. Ondanks extra investeringen in asfalt, rails en treinen in de afgelopen jaren, nemen files toe en zitten treinen barstensvol.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden