Cijfers coronavirus

De druk op de capaciteit van de intensive-care-afdelingen neemt iets af

Een behandelend arts kijkt naar een CT-scan van de longen van een coronapatient op de verpleegafdeling voor coronapatienten van het HMC Westeinde ziekenhuis.  Beeld ANP
Een behandelend arts kijkt naar een CT-scan van de longen van een coronapatient op de verpleegafdeling voor coronapatienten van het HMC Westeinde ziekenhuis.Beeld ANP

Het aantal patiënten met corona dat naar de intensive care moet, is vandaag fors afgenomen. Met 36 steeg het totale aantal naar 1360. Omdat het aantal bedden snel toeneemt, en er inmiddels 17 naar Duitse ziekenhuizen zijn overgebracht, begint de druk op de capaciteit van die specialistische afdelingen iets af te nemen. In totaal hebben 33 Duitse ziekenhuizen toegezegd patiënten over te nemen.

Hans Marijnissen

Volgens Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, lijkt het in acht houden van de afstand van 1,5 meter tussen personen te werken, maar ook de gesloten scholen en het thuiswerken. “We zien het aantal opnames de afgelopen dagen minder snel stijgen dan vorige week. “Het is dus heel belangrijk om dat voort te zetten”, aldus Kuipers.

In totaal zijn er 2100 ic-bedden beschikbaar. Op zondag of maandag zouden er 2400 bedden beschikbaar moeten zijn. Kuipers: “We liggen nog altijd op schema met het aantal beschikbare bedden en we zien op dit moment het aantal opnames minder snel stijgen. We hopen dat dit zo doorzet.” Voor patiënten die geen coronavirus hebben maar wel ic-zorg nodig hebben, zijn 510 bedden beschikbaar. Het moment van triage, waarop er door plaatsgebrek een keuze moet worden gemaakt tussen patiënten is hiermee voorlopig buiten beeld.

Het coronavirus heeft in Nederland inmiddels 1651 levens geëist. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 164 nieuwe sterfgevallen doorgekregen. Het aantal meldingen over ziekenhuisopnamen is met 336 lager dan vrijdag, toen hierover 502 meldingen binnenkwamen. Het aantal positieve testen nam met 904 toe tot 16.627.

Zichtbare effecten

Het aantal meldingen is niet gelijk aan het aantal overledenen in de laatste 24 uur. Sterfgevallen worden vaak pas een of meerdere dagen later door de GGD doorgegeven aan het RIVM. Mensen die aan het virus overlijden zonder dat ze daar positief op zijn getest, ontbreken helemaal in de statistieken. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) geeft later op de middag nieuwe cijfers vrij over de situatie op de intensive-care-afdelingen, waar de patiënten belanden die er slecht aan toe zijn. Daar lagen donderdag 1273 patiënten. Het aantal beschikbare bedden wordt in de komende dagen uitgebreid naar 2400.

Zoals eerder verwacht worden de effecten van gesloten scholen en thuiswerken steeds meer zichtbaar. Het zijn hoopvolle signalen, maar het is te vroeg om te zeggen dat Nederland op de terugweg is. Afvlakken van de groei is nog iets anders dan dalende aantallen. Wel duurt het nu langer tot het aantal doden is verdubbeld dan vorige week. Toen was het elke vier dagen raak, nu duurt het ruim zes dagen voordat het aantal tweemaal zo hoog is.

Dit is natuurlijk een puur statistische manier van kijken naar cijfers. Een verdubbeling van 700 naar 1400 overleden Nederlanders raakt in de praktijk natuurlijk meer mensen dan een verdubbeling van 20 naar 40.

Ziekenhuizen de echte thermometer

Daar komt bij dat het sterftecijfer volgens huisartsen veel hoger is dan de officiële aantallen die het RIVM dagelijks geeft. Niet elke Nederlander die overlijdt aan Covid-19 is getest, dus vind je niet elk van hen terug in de cijfers. Je vindt ze wél in de sterftecijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek bijhoudt. Gisteren publiceerden zij nieuwe gegevens die de vermoedens van huisartsen bevestigden. Waarschijnlijk overlijden anderhalf keer zoveel patiënten aan Covid-19 dan testen aangeven. Van 12 tot 25 maart overleden volgens het RIVM bijna duizend patiënten aan het coronavirus. Het CBS meldt 1600 extra doden in deze periode. Het is aannemelijk dat dit virus de oorzaak is.

Met de cijfers van het CBS in het achterhoofd zouden er in werkelijkheid dus niet 1487 patiënten zijn overleden, zoals de officiële cijfers zeggen, maar een kleine 2300. Hoe zwaar Noord-Brabant en Limburg zijn getroffen, blijkt uit de CBS-cijfers per provincie. Het aantal uitvaarten in de week van 23 tot en met 29 maart nam met maar liefst 80 procent toe ten opzichte van de eerste tien weken van dit jaar.

De echte thermometer van de coronacrisis zijn de ziekenhuizen. Zij zagen deze week fors meer patiënten dan vorige week, toen het gemiddelde ergens rond de 200 nieuwe opnames bewoog. Deze week is dat ongeveer 500. Maar vorige week liepen de groeicijfers nog op, een ontwikkeling die deze week is gestopt. Dat is ook het geval op de intensive-care-afdelingen. Dagelijks komen er nog nieuwe patiënten bij, waardoor de piek ergens eind april, begin mei wordt verwacht. De snelheid lijkt er wel uit. Vorige week kwamen er elke dag 100 patiënten bij, gisteren was dat aantal gezakt tot 50 extra patiënten per dag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden