De drogredenen in het debat over euthanasie bij dementie

null Beeld ANP
Beeld ANP

Als arts en broer van een patiënt aan wie euthanasie werd verleend bij een vergevorderde dementie heb ik de discussie over euthanasie bij dementie en de oproepen van groepen artsen met stijgende verbazing gevolgd, zegt Gert Siemons, oud-hoofdinspecteur Gezondheidszorg.

Er is mijns inziens sprake van een onzuivere discussie met veel misverstanden en drogredenen. Enkele daarvan wil ik niet onweersproken laten. Het volgende wordt beweerd:

1 Er is een maatschappelijke trend om steeds meer wilsonbekwame mensen te doden.

Het aantal euthanasieën bij mensen met een gevorderde dementie is uitermate klein in vergelijking met het aantal mensen dat een schriftelijke wilsverklaring opstelde. Een mogelijk verklaring: dementie staat niet per se gelijk aan uitzichtloos en ondraaglijk lijden voor de persoon in kwestie. Mensen in verpleeghuizen en andere voorzieningen kunnen God zij dank wel degelijk relatief gelukkig zijn en zijn tevreden over de zorg en liefde die hen omringt.

2 De noodzaak voor euthanasie verdwijnt vanzelf als dementie voortschrijdt.

Met enig cynisme zou je kunnen stellen dat ieder stervensproces draaglijk wordt, omdat uiteindelijk de dood erop volgt. Toch is het een gotspe te beweren dat de fase van min of meer bewuste onttakeling en de frustratie en woede daarover bij mensen die zó duidelijk hebben aangegeven dat zij zo niet verder wilden leven, vanzelf ophoudt als de ziekte zijn gang gaat.

3 Het besluit om mensen met dementie euthanasie te verlenen wordt genomen, omdat de familie meer lijdt dan de patiënt.

Bij de twee mij bekende gevallen (mijn eigen zus en één uit de getuigenis van een familie) speelde dat geen enkele rol. Integendeel. Zeker was de wens om niet verder te leven verscheurend voor de kinderen van mijn zus en voor mij. Wij moesten ons verhouden tot haar wens om niet verder te willen leven enerzijds en onze liefde voor haar anderzijds. Er was geen enkele twijfel dat wij haar zouden blijven bezoeken, waar nodig troosten en waar mogelijk bijstaan in haar ziekte.

4 De huidige praktijk van besluitvorming en toetsing is onzorgvuldig.

Belangrijkste bezwaar tegen de petitie van artsen is dat zij ten onrechte het vertrouwen in de huidige praktijk en in de zorgvuldigheid van de toetsingscommissies (RTE) ondermijnen. De groep artsen geeft aan dat de huidige praktijk nog nooit door de hoogste rechter getoetst is. Zou dat niet juist betekenen, dat de huidige praktijk zorgvuldig is? Moeten we niet concluderen dat de Nederlandse euthanasiepraktijk uitermate zorgvuldig opereert en zorgvuldig getoetst wordt?

5 De Wet levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding is te ruim.

Laten we teruggaan naar de periode dat er geen wettelijke kaders waren. In die jaren was ik huisarts. Je wilt echt niet terug naar die tijd waarin de meeste besluiten in volstrekte eenzaamheid genomen werden en er helemaal nooit sprake was van enige toetsing achteraf. Simpelweg omdat in die tijd euthanasie wettelijk gelijk stond aan moord en dokters wel uitkeken om wat dan ook te melden.

Euthanasie bij dementie is een voor alle betrokkenen uiterst moeilijke en verdrietige beslissing. Maar algemeenheden, loze beloftes in petities en simplificaties lossen deze moeilijkheden niet op. Laten we vertrouwen hebben in de huidige wet en procedures. Dan wordt ieder geval van euthanasie op zich beoordeeld als uniek en tegen het licht gehouden. Dat is geen garantie dat er nooit iets fout kan gaan, maar er is geen reden om de tijd terug te draaien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden