'De drijvende stad'

ANITA TWAALFHOVEN

Theater

Toneelgroep De Appel ***

Het Venetiaanse waterdecor van de marathonvoorstelling 'Casanova' is zó spectaculair dat het zonde zou zijn om daar niet méér mee te doen. Toneelgroep De Appel vroeg gastregisseur David Geysen dan ook om een familievoorstelling te ensceneren rond de grachten, houten kades, boten en loopbruggen in de grote zaal van het Appeltheater. 'De drijvende stad' is een explosie van wonderlijke figuren, grappige details en special effects, maar het verhaal vraagt veel denkwerk voor kinderen vanaf acht.

Iwan Walhain speelt met gevoel voor humor de oude koning van de stad, Casanova, die samen met zijn knecht op het balkon zit te mokken. Ooit was hij een gevreesd vrouwenversierder, maar nu is hij zijn sterke verhalen en liefdesavonturen vergeten. Zijn krullen zijn grijs, zijn buik is te dik en zonder verbeeldingskracht zinkt ook zijn stad weg in de vergetelheid.

De nerveuze weesjongen Raven (Jip Bartels) en zijn ondernemende vriendin Tove (Sofie Habets) zijn het voor kinderen herkenbare duo dat in de drijvende stad op avontuur gaat. Mooi fysiek theater is te zien bij het rattenduo dat uit de riolen tevoorschijn kruipt. Al zijn ze keurig gekostumeerd, hun geniepige oogjes en kriebelige bewegingen zorgen voor suspense.

In een boot komt even later Alexander Brouwer voorbijvaren als kapitein Garibaldo, met een vrolijk zeemanslied dat de hele zaal meezingt. En een grappig intermezzo is van Iwan Walhain, die als kikvorsman het water induikt en daar ronddobbert in de hoop op een zoen. Hij weet niet of hij een vieze pad is of een coole kikker, maar hij is 'het antwoord op al uw liefdesverdriet'.

De regen die in het water valt en de mist die zich langzaam over het wateroppervlak verspreidt, vormen filmische beelden. Net als de enorme hoeden en ruisende rokken die aan het rijke, oude Venetië doen denken.

De rode draad die de scènes in het sprookje aaneen moet rijgen, is een beetje gekunsteld. Sterke verhalen en verbeeldingskracht laten goudstof naar beneden dwarrelen en dat houdt de stad drijvend, zo vertelt de goede fee kort samengevat. Maar visueel is deze familieprimeur van De Appel één groot feest.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden