De drempel (V)

Aflevering IV van de serie De Drempel was wat mij betreft de afsluiting, maar als u mij toestaat kom ik toch nog één keer op de zaak terug.

Afhankelijk van het onderwerp trekt mijn column op de Trouw-site tussen de 0 en ongeveer 20 reacties. Op deel IV van De Drempel kwamen maar liefst 43 reacties. Veel daarvan wijken qua toon nogal af van de gangbare, die meestal vrij gematigd is. Zo was er tot dan toe niemand die opriep om dit soort conflicten zelf met geweld te beslechten. Nu wemelt het forum ineens van de honkbalknuppels, pistolen, Magnums, fietskettingen en veiligheidshamers.

’Ik doe nooit meer aangifte bij de politie’, schrijft Johan Veenstra uit Appingedam bijvoorbeeld. ’Gewoon zelf oplossen. Er ligt al een pistool in mijn dashboardkastje en op verschillende plaatsen in huis. Laat dat tuig maar even langskomen, ik knal ze af en begraaf ze in het bos. Daar heb ik geen politie bij nodig.’

Ook zijn er meer reacties die totaal beside the point zijn, een tirade over het homohuwelijk bijvoorbeeld, alsof de afzender op iets geheel anders wilde reageren maar de verkeerde link aanklikte. Of iemand met een standaardboodschap die hij op elke internetforum achterlaat, ongeacht het onderwerp.

Wat blijkt?

Aflevering IV van De Drempel werd afgelopen maandag gesignaleerd op GeenStijl. GeenStijl is een website voor mensen met een papierallergie, ook wel houtvezelintolerantie. Die mogen geen kranten lezen van de dokter, anders worden ze ziek, en dus zijn ze aangewezen op dit houtvrije alternatief, een frustratie die altijd nogal doorklinkt in de manier waarop ze over echte kranten schrijven, zogenaamde ’dodebomenmedia’.

’Trouw mikt op maatschappelijk teleurgestelden,’ luidt het kopje boven een bijdrage van ene ’Mutsaers’. Trouw is een krant voor ’CDA-stemmende fatsoensmensen met een licht filosofische inslag en neigingen tot weldoen’ meent hij, en met dat soort ’Leger des Heils-geneuzel win je de oorlog natuurlijk niet.’ Daarom zou ik zijn ingeschakeld als een soort onderbuik-correspondent, met de opdracht de ’maatschappelijk teleurgestelden’ van GeenStijl te lokken.

Dat Trouw geen oog zou hebben voor de schaduwzijden van het multiculturalisme, dat ik een Wilders-adept zou zijn, dat De Drempel überhaupt iets met integratie te maken heeft, zoveel misverstanden in zo’n klein stukje, dat kom je niet vaak tegen. Het is alsof je blinden hoort discussiëren over schilderkunst.

Dat is de tragiek van een papierallergie: boeken, tijdschriften, kranten, een hele wereld aan kennis en informatie gaat aan je voorbij. Je duim en je onderbuik, meer heb je eigenlijk niet. Ja, en GeenStijl.

Hoewel, soms komt er op GeenStijl wel eens iemand voorbij met nuttige informatie. Door te vermelden dat mijn belagers jasjes droegen met een bontcapuchon, heb ik de suggestie dat het Marokkaanse Nederlanders waren in de hand gewerkt, stelt reaguurder Life-can-be-easy. ’Bontkraagje is immers een algemeen aanvaarde uitdrukking voor Mocrotuig. Dat zou mijnheer de taalpurist toch moeten beseffen.’

Zoals u weet ben ik geen taalpurist, maar los daarvan heeft Life-etc. hier misschien een punt. Misschien moet ik mijn straattaal weer eens bijspijkeren. Maar je ziet het effect van één zo’n berichtje: de GeenStijlers klikken massaal door naar Trouw.nl, en dat kan in het kader van hun vorming natuurlijk geen kwaad.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden