Column

De dreiging van een Franse burgeroorlog

Sylvain Ephimenco Beeld Jörgen Caris

Zeker: de 'oorlogshandeling', zoals president Hollande de aanslagen van vrijdag in Parijs heeft getypeerd, is een van de walgelijkste en lafste die sinds WOII in West-Europa heeft plaatsgevonden. We sidderen en voelen ons vandaag allemaal Parijzenaren. Maar door de tranen heen en ondanks ons verdriet en uitgesproken solidariteit zullen we ons een aantal kardinale vragen moeten stellen.

Waarom? De officiële verklaring van Islamitische Staat is helder daarin: Frankrijk bombardeert de terroristische beweging zowel in Irak als in Syrië en kan dus iets terug verwachten. Maar er zijn ook andere redenen. Parijs, Frankrijk in het algemeen vormt de eerste toeristische bestemming ter wereld. Wil je het vrije Westen diep verwonden, zijn cultuur verzwakken en angst en horror zaaien, doe het dan tegen de Europese vitrine van de gehate ongelovigen.

Een derde reden moet ook niet onderschat worden: de banlieues in de Parijse regio en vele achterstandbuurten in andere grote steden worden door moslims bevolkt. Franse bronnen spreken van 4 tot 8 miljoen (Franse) moslims, de grootste moslimgemeenschap in Europa. Een deel hiervan, een minderheid weliswaar, staat met de rug naar 'het land van aankomst' en laat, soms, zijn fascinatie voor de krijgers van Allah in Syrië openlijk blijken.

Burgeroorlog
Stel je eens voor dat het brute geweld van IS met represailles, aanslagen en een zelfde soort geweld van autochtonen wordt beantwoord, dan is de escalatie een feit. Meer dan waar ook in Europa vindt de mogelijkheid van een burgeroorlog met etnisch en religieus karakter een vruchtbare bodem in Frankrijk. Dat weet IS als geen ander: als je de oorlog naar Frankrijk kunt exporteren, dan tref je Europa en het Westen in het hart.

Hoe nu verder? De 'uitstekend' gecoördineerde Parijse aanslagen met materiaal dat niet op iedere straathoek te vinden is (bomgordels), doen veronderstellen dat een zeer getrainde en overtuigde groep (zelfmoordcommando's) in staat is overal toe te slaan. Dat de toch alerte en efficiënte Franse inlichtingendienst niet in staat was de terroristische cel op te sporen, is zeer verontrustend.

Als er geen tsunami aan arrestaties op deze aanslagen volgt, als er geen handlangers opgespoord kunnen worden, zullen argwaan en twijfel de nieuwe funderingen van de Franse samenleving worden. Met alle gevolgen van dien. Blijven roepen dat deze aanslagen niets te maken hebben met de islam die een religie van vrede en liefde is, zal bij de Fransen niet meer werken. Wat wel kan werken zijn massale anti-IS-demonstraties die door de 4 à 8 miljoen (Franse) moslims georganiseerd moeten worden. Voor deze aanzienlijke minderheid van de Franse bevolking is er geen ander alternatief.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden