De draak en de schoenmaker, daarvoor komt Oranje niet

In het prachtige Krakau, het 'Florence van Polen' ligt het EK-basiskamp van Oranje. Vanavond komt de ploeg er aan. Dag 1: Waar de spelers eten, is 'topsecret'.

Soms davert rauwe Poolse rockmuziek door de openstaande hotelkamerdeur, dan weer krijsen kinderen in microfoons, dan even zorgt een gitaarnummer voor enige betrekkelijke rust en nu, vroeg in de zondagavond, galmt een zangeres uit volle borst de kamer binnen. Het is feest aan de oevers van de rivier de Wisla. Gisteren was hier de jaarlijkse 'Dragon Parade' en dit is de ook nog uitbundige nasleep ervan. Het wachten is op het afsluitende vuurwerk en dan moet het toch echt over zijn - dan, maandagavond, komt hier in Krakau Oranje aan, voetbalploeg op stap voor serieuze zaken.

Oranje zal dan zijn kamp opslaan in het Sheraton Krakau Hotel, dat hoog uittorent boven de oever waar het nu nog zo'n drukte en herrie van jewelste is. De spelers die er oog voor hebben - Klaas Jan Huntelaar, toch een iets andere voetballer, zeker - zien door hun hotelkamerraam het kasteel op de heuvel de Wawel, de koninklijke residentie van Polen tot het einde van de zeventiende eeuw. Onder de heuvel ligt de Drakengrot, waar volgens de mythe in de middeleeuwen een draak werd gedood door een vindingrijke schoenmaker, die als beloning met de dochter van de koning mocht trouwen. Dat willen ze hier dus elk jaar nog wel even weten, met een drakenparade het hele weekeinde door.

Maar om zich daarin te verdiepen, in die draak en die schoenmaker, worden Huntelaar en de zijnen hier natuurlijk niet ondergebracht door teammanager Hans Jorritsma, die de zoektocht naar toernooistandplaatsen sinds jaar en dag minutieus coördineert. Krakau, het 'Florence van Polen', is nog iets als een verborgen geheim, een prachtige stad rondom een schilderachtig oud centrum, op loopafstand van het Sheraton Krakau. Bondscoach Bert van Marwijk wil graag dat zijn spelers het hotel uit kunnen. Nederlandse voetballers vervelen zich snel, zegt hij. Twee jaar geleden, tijdens het WK 2010, viel de bewegingsruime toch tegen in Johannesburg, met alleen een winkelcentrum in de buurt. Kijken of ze hier wel zullen en kunnen flaneren, over het Reynek Glowny, het stadsplein.

Maar ze zullen, als ze niet trainen, toch vaak binnen zijn - in de luxe van de vijf sterren van het Sheraton. Deze zondagavond staat de Uefa-spelersbus al voor de deur. 'Elf leeuwen. Miljoenen fans. Samen zijn we sterk', is deze keer de leus erop. In de hal is een shop met sieraden en edelstenen, in een vitrine zonder prijskaartjes. Wat is de steensoort van dat schaakbordje? Amber, zegt de verkoopster. Wat het moet kosten? Ruim vierduizend euro.

Goed, het is niet zo wanstaltig weelderig als het Beau-Rivage Palace in Lausanne. Assistenttrainer Dick 'Coocky' Voorn of materiaalman Carlo de Leeuw, lopend door de gangen van dat paleis - dat was niet in te beelden. Hier is de drempel iets lager, naar verhouding dan. Hotelgasten lopen nog in en uit, zitten te eten in het restaurant. Waar de spelers van Oranje zullen eten, daar of in een aparte, verholen ruimte? 'Topsecret', zegt de hotelbediende.

kamp oranje Henk Hoijtink

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden