De draaglijke lichtheid van het bestaan

RONALD ROVERS

Maggie's Plan

Regie: Rebecca Miller

Met: Greta Gerwig, Julianne Moore, Ethan Hawke

****

Rebecca Millers romantische komedie Maggie's Plan is een lieve, oprechte, slimme film, die niet echt romantisch en niet echt komisch is. Miller vindt intimiteit en humor juist door het er allemaal niet te dik bovenop te leggen, maar door de genreconventies mee te buigen met het verhaal dat ze wil vertellen.

Haar opzettelijk rommelige plot is van ondergeschikt belang. Maggie - Greta Gerwig past zo goed in haar rol dat ze er waarschijnlijk voor geboren is - wil zwanger worden, maar haar grote liefde is haar voor altijd ontsnapt. Als New Yorkse millennial heeft ze daar hoe dan ook geen man voor nodig. De noodzakelijk ingrediënten voor de bevruchting regelt ze via via bij een ambachtelijke jonge augurkenmaker. Maar voordat ze zichzelf kan insemineren, wordt ze verliefd op John (Ethan Hawke), succesvol academicus en aspirant romanschrijver, maar helaas al getrouwd. Zijn nog succesvollere vrouw (een strenge Julianne Moore met een heerlijk Deens accent) omschrijft hij als de roos in hun relatie, en zichzelf als de tuinman. Bij Maggie mag hij eindelijk zelf de roos zijn.

De personages lijken soms typetjes en de scènes voelen soms bedacht, maar alleen omdat we allemaal soms typetjes lijken en onze levens soms bedacht voelen. Miller koestert haar personages. Ze misbruikt ze niet om de kijker een paar lachsalvo's te bezorgen of met het valse idee naar huis te sturen dat de liefde altijd overwint. Want - spoiler alert - dat doet zij niet.

'Maggie's Plan' neemt de tijd om op het leven en op zichzelf te reflecteren. 'Denk je dat deze scène er te dik bovenop ligt', vraagt een verliefde John aan Maggie over een hoofdstuk in zijn manuscript, terwijl ze op een parkbank zitten in de vorm van een enorme abstracte fallus. Zo navigeert de film soepel langs de clichés van het genre en beziet Miller het onvermogen van haar personages met een satirische maar ook liefdevolle blik. Een delicaat evenwicht.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden