'De doping lag in de ploegbus'

Rasmussen hangt vuile was Rabo buiten 'Rancune? Misschien.'

Michael Rasmussen had nog 'uren' kunnen uitweiden over het dopinggebruik bij de Raboploeg, glimlachte hij. Maar de rechters vonden het op een gegeven moment welletjes. Ze hadden meer dan genoeg gehoord. "Het beeld dat u schetst is onderhand wel duidelijk", zei een van hen met grote ogen.

De oud-kopman van de Nederlandse wielerploeg noemde gisteren in de rechtszaak tegen zijn voormalige werkgever man en paard. Rasmussen over Geert Leinders, oud-ploegarts van Rabo: "Hij heeft bij twee gelegenheden (Tour 2004 en 2005, red.) de naald van de bloedtransfusiezak in mijn arm gestoken." De Belgische dokter is inmiddels onderwerp van een strafrechtelijk onderzoek in België.

Dezelfde arts die jarenlang als vertrouwenspersoon optrad voor Raborenners onder wie Michael Boogerd, bewaarde de - verboden - insuline tijdens de Tour van 2003 en 2004 schaamteloos in de ploegbus, putte de 38-jarige Deen uit zijn geheugen. Het mobiele onderkomen van de ploeg fungeerde wel vaker als distributiecentrum voor doping. Rasmussen: "De dynepo (een derivaat van epo, red.) werd tijdens de Tour van 2007 in de koelkast van de bus bewaard."

Het beeld dat Rasmussen het gerechtshof in Arnhem voorhield gaf blijk van een weloverwogen, vooropgezet plan om de ploeg in 2007 de gele trui te bezorgen. Het jaar ervoor was de ploegleiding, in het bijzonder Erik Breukink, ervoor teruggeschrokken om tijdens die drie zware weken de kopmannen extra bloed toe te dienen. "Tot ongenoegen van sommigen en mijzelf", bekende Rasmussen.

In 2007 zou het anders moeten. Daarover was de ploegleiding, die gisteren bij monde van toenmalig algemeen directeur Theo de Rooij opnieuw elke betrokkenheid ontkende, het eens. De Deen had Breukink in aanloop naar de Tour van 2007 gevraagd of zijn hematocriet voor aanvang 'moest pieken' of dat ze hem tijdens die drie zware weken 'op peil zouden houden'. Breukink koos voor die laatste optie. "Maar niet meer dan twee bloedzakken in die Tour", tekende Rasmussen uit de mond van Breukink op.

Er bestond volgens Rasmussen geen misverstand over wie er in de ploeg op de hoogte was van het dopinggebruik. "Dat waren De Rooij, Breukink, Leinders en de tweede arts Jan-Paul van Mantgem." De laatste erkende gisteren dat er 'in enkele individuele gevallen vragen rezen'.

Namen schuwde Rasmussen nauwelijks, dit in tegenstelling tot de dopingbekentenis van Boogerd eergisteren. Hij, diezelfde Boogerd en de Rus Denis Mentsjov, de drie kopmannen van Rabo, hadden directe banden met de beruchte Weense bloedbank Humanplasma, vertelde Rasmussen. Hij noemde ook de Oostenrijkse dopinghandelaar Stefan Matschiner bij naam. Matschiner voorzag de ploeg in 2006 en 2007 persoonlijk van bloedzakken.

Aan het rijtje met verdachte ploegartsen voegde de 38-jarige die eind januari in een korte verklaring alleen bekende dat hij doping had genomen, een nieuwe naam toe. Volgens Rasmussen schreef Dion van Bommel valse attesten uit voor cortisonen, een middel dat normaal gesproken verboden is voor topsporters.

Van Bommel is met bijna de complete Raboploeg overgegaan naar opvolger Blanco Pro Cycling. Algemeen directeur Richard Plugge toonde zich onaangenaam verrast door de bewering van Rasmussen maar vooruitlopen op mogelijke maatregelen wilde hij niet. "Er zijn eerdere verklaringen waarin hij niet wordt genoemd."

Wat de beschuldigingen van Rasmussen aan het adres van zijn ex-werkgever waard zijn, is lastig in te schatten. Rasmussen eist 5,8 miljoen euro van de Rabo Wielerploegen b.v. voor het mislopen van inkomsten. Hij werd in de Tour van 2007 op straat gezet nadat bekend werd dat hij had gelogen over zijn trainingsverblijf. Hij miste daardoor een drietal dopingcontroles.

Rancune? "Misschien", opperde de Deen die inmiddels gestopt is met fietsen. Wat overheerst, vertelde hij, was dat hij zich na 25 juli 2007 'verraden' voelde door de ploeg waarvoor hij alles had gegeven. Een ploeg waarvoor hij bereid was de grenzen te overschrijden en waarvan iedereen in het team wist wat de risico's inhielden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden