De doodstraf wordt iets van het verleden, maar nu nog niet

Beeld anp

Het aantal doodstraffen is flink gestegen. Dit terwijl juist meer landen ervoor kiezen om de doodstraf in de ban te doen. De stijging komt vooral op het conto van Iran en Irak, blijkt uit het jaarlijkse rapport van Amnesty International met cijfers over de doodstraf.

Het aantal officiële executies steeg van 682 in 2012 naar 778 in 2013. Een stijging van 15 procent en tevens het hoogste aantal sinds 2008. In 2013 waren 22 landen verantwoordelijk voor het totaal aantal uitgevoerde doodstraffen. Dat is één meer dan vorig jaar, maar de laatste jaren is de trend dat steeds meer landen de doodstraf uit de wet schrappen of niet meer uitvoeren. In 1994 waren er nog 37 landen die de doodstraf toepasten.

Ongekend moorddadig
"De staten die vasthouden aan de doodstraf 'staan aan de verkeerde kant van de geschiedenis' en raken steeds meer geïsoleerd," zei Salit Shetty, secretaris generaal van mensenrechtenorganisatie Amnesty International. "De trend op lange termijn is duidelijk. De doodstraf wordt iets van het verleden. We roepen alle regeringen die nog steeds doden in de naam van rechtvaardigheid op om de doodstraf op te schorten, met in het vooruitzicht afschaffing ervan."

Bovenaan de lijst staan China, Irak en Iran. De laatste twee zijn ze goed voor 538 doodstraffen. 369 in Iran en 169 in Irak, een stijging van 95. Volgens Amnesty zijn de landen "ongekend moorddadig". Samen met Saudi-Arabië zijn deze landen verantwoordelijk voor bijna 80% van de executies wereldwijd.

Aantal uitgevoerde executies per land
China ?
Iran 369
Irak 169
Saudi-Arabië 79
Verenigde Staten 39
Somalië 34
Sudan 21
Jemen 13
Japan 8
Vietnam 7
Taiwan 6
Indonesië 5
Koeweit 5

Geheime executies
In Iran was het aantal uitgevoerde doodstraffen 55 hoger dan in 2012. Amnesty gelooft echter dat er in het geheim veel meer executies worden uitgevoerd. De schatting is dat het er ongeveer 700 zijn.

Toch wordt aangenomen dat China het land is met de meeste uitgevoerde doodstraffen. Het is echter onbekend hoeveel mensen daar jaarlijks geëxecuteerd worden. De Chinese overheid geeft hier geen informatie over omdat dit wordt aangemerkt als staatsgeheim. Volgens Amnesty zijn dat het er een paar duizend. Meer dan de rest van de wereld samen.

Ook van sommige andere landen zijn er geen specifieke cijfers beschikbaar, zoals van Noord-Korea. In verband met de burgeroorlog in Syrië is het Amnesty onduidelijk hoeveel doodstraffen in dit land worden uitgevoerd. Ook Egypte is een vraagteken. Amnesty kan niet bevestigen hoeveel executies daar plaatsvonden. Maandag werden nog in één keer 529 aanhangers van de Moslimbroederschap ter dood veroordeeld. Zij zijn volgens de Egyptische rechter schuldig aan moord en het aanvallen van politiemensen.

Geen executies in Europa
In Wit-Rusland is voor het eerst sinds 2009 niemand ter dood gebracht. Dit zorgt ervoor dat Europa en Centraal-Azië de regio's zijn die doodstrafvrij zijn.

Nummer vijf op de lijst is de Verenigde Staten. Daar werden 39 messen geëxecuteerd. Een derde van de doodstraffen werd uitgevoerd in de staat Texas.

Ophanging
Nog een aantal opvallende feiten uit het rapport van Amnesty: Een sterke stijging in het aantal doodstraffen in Somalië. In het Oost-Afrikaanse land werden 34 mensen geëxecuteerd, in 2012 waren dat er 6. In Saudi-Arabië werden, tegen het internationaal recht in, drie minderjarigen ter dood veroordeeld. Volgens Amnesty zaten aan het eind van 2013 wereldwijd 23.000 mensen in de dodencel.

Amnesty gaf ook inzicht in de methodes waarmee veroordeelden ter dood werden gebracht. De meest gebruikelijke manier is ophanging. Daarnaast werden onthoofding (Saudi-Arabië), elektrocutie (V.S), de dodelijke injectie (China en V.S.) en het vuurpeloton (Somalië en Jemen) toegepast. Iran ontvangt vaak internationale kritiek voor zijn openbare executies, maar ook in Saudie-Arabië, Somalië en Noord-Korea worden veroordeelden in het openbaar gedood.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden