'De doodstraf is juist een bijbels principe'

Protesten tegen de executie van Troy Davis. Beeld bruno
Protesten tegen de executie van Troy Davis.Beeld bruno

Valt de doodstraf nog te verdedigen? De schuld van de deze week geëxecuteerde 'moordenaar' Troy Davis werd alom betwijfeld, onder meer door paus Benedictus XVI. Volgens de Amerikaanse baptistenleider Albert Mohler past executie juist in de christelijke ethiek.

Robin de Wever

'Iets in ons zegt dat moord vraagt om straf', vertelt Mohler deze week in een podcast. 'En dat het leven van onschuldigen verdedigd moet worden.' De doodstraf is volgens hem een 'pro-life'-principe. Net als abortus getuigt het juist van respect voor mensenlevens.

De executie van de Amerikaan Troy Davis leidde deze week tot felle protesten. De zwarte Davis was veroordeeld omdat hij een blanke agent had doodgeschoten tijdens een parkeerruzie in 1989. Fysiek bewijs ontbrak echter. Bovendien hebben getuigen hun verhaal ingetrokken.

Verwarring
Mohler voorspelt dat de doodstraf de komende jaren controversiëler wordt. 'Secularisatie en morele verwarring' zouden een bom hebben gelegd onder morele en culturele consensus. Daardoor zien we niet langer dat de doodstraf heel zinnig is. Bovendien begrijpen voorstanders volgens hem heel goed dat executie moet plaatsvinden binnen morele kaders.

Mohler behoort tot de grootste opiniemakers in protestants Amerika. Het tijdschrift TIME noemde hem acht jaar geleden de meest gezaghebbende evangelicale intellectueel van het land. Vorige maand noemde hij Nederland 'een experiment voor de vernietiging van het christendom'.

Zijn pleidooi voor de doodstraf geeft een inkijkje in de denkwereld van conservatieve Amerikaanse protestanten. Die groep geldt als politiek invloedrijk en goeddeels pro-doodstraf. Onder meer ex-president George W. Bush en Obama-concurrent Rick Perry danken een flink deel van hun populariteit aan conservatieve stemmen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden