De dood begon met een bericht op Internet

SAN DIEGO (Reuter, AP) - Het kan beginnen met een lach van een vreemdeling, of in dezer dagen een aanlokkelijk bericht op Internet. Volgens sekte-deskundigen komt daarna de manipulatie, controle over de geest, afzondering en het afbreken van de vrije wil. Uiteindelijk, in sommige gevallen, volgt de dood.

De zelfmoord van 39 computerexperts in een villa buiten San Diego was niet de eerste, en zal niet de laatste zijn. Er zullen altijd charismatische leiders zijn, die met beproefde of nieuwe technieken volgelingen de hersens weten te spoelen.

Sekte-deskundigen scharen de sekteleden die gisteren in Californië werden gevonden in hetzelfde rijtje als de volgelingen van Jim Jones and David Koresh. Mensen die bereid zijn te sterven voor wat hun leiders geloofden; in Jones' geval dronken ze gif in Guyana, in de zaak Koresh bliezen ze hun huis in Waco op.

“Jim Jones' laatste woorden waren: 'We zullen elkaar ontmoeten op een andere plek.' En zijn volgelingen dronken het giftige Kool-Aid, omdat ze dachten dat ze naar de hemel zouden gaan”, aldus sekte-deskundige Jim Siegelman, auteur van het boek Snapping: America's Epidemic of Sudden Personality Change.

Siegelman spreek over een dodelijke spiraal in drie fasen, Eerst wordt de persoonlijkheid geknakt. “Het kan gebeuren bij slimme, hoog opgeleide mensen die in een belangrijke overgangsfase van hun leven zitten. Ze hebben net het ouderlijk huis verlaten, een liefdesrelatie verbroken, ze voelen zich alleen, en plotseling worden ze begroet door een glimlachende, begripvolle vreemdeling die hen gevoelens van liefde biedt en die geluk en spiritualiteit uitstraalt”, zegt hij.

In de tweede fase wordt het sektelid geïsoleerd, van zijn slaap beroofd en onderworpen aan dagelijkse doses indoctrinatie. Persoonlijkheden worden volledig veranderd, zodat ze zich overleveren aan iemand die commando's uitdeelt. De derde fase is die van de confrontatie: daadwerkelijk of ingebeeld. In Guyana kwamen in 1978 onder Jones 913 mensen om nadat een kritisch Amerikaanse Congreslid naar het sekteterrein was gevlogen. De volgelingen van David Koresh in Waco verbrandden zichzelf in 1993 toen de FBI probeerde hun complex binnen te dringen. “De mensen die massaal zelfmoord plegen denken niet dat ze dood gaan. Ze denken dat ze engelen zullen ontmoeten of dat ze naar de hemel gaan”, aldus Siegelman.

Andere collectieve zelfmoorden:

- 23 Maart 1997: In een uitgebrand huis in de Canadese plaats Saint Casimir liggen de lijken van vijf leden van de Zwitserse sekte Orde van de Zonnetempel. De lichamen liggen in de vorm van een kruis. De sekte gelooft dat rituele zelfmoord leidt tot reïncarnatie in een plaats met de naam Sirius.

- 23 December 1995: op een rotsplateau in de Franse Alpen bij Grenoble worden de verkoolde lijken van zestien leden van de Orde van de Zonnetempel, onder wie drie kinderen, gevonden. De politie vindt sporen van verdovende middelen en kogelwonden.

- 5 Oktober 1994: De Zwitserse politie vindt de verbrande lichamen van 48 leden van de Orde van de Zonnetempel in een boerderij en drie chalets. De leider van de sekte, Luc Jouret, is een van de slachtoffers. Tegelijkertijd worden vijf lijken gevonden in een ski-oord bij het Canadese Montreal.

- 19 April 1993: in Waco in de Amerikaanse staat Texas vinden zeker tachtig aanhangers van David Koresh de dood bij een brand en een vuurgevecht met de politie. Koresh vertelde zijn volgelingen dat hij Jezus Christus was en predikte seks, vrijheid en revolutie.

- Augustus 1987: In Zuid-Korea plegen 32 leden van de sekte van de 'priesteres' Park Soon-Ja, die beweerde een godin te zijn, collectief zelfmoord met gif.

- 18 November 1978: onder leiding van de paranoïde Amerikaanse voorganger Jim Jones plegen 914 mensen zelfmoord in Guyana door het drinken van een cyanide-fruit cocktail. Sekteleden die weigerden, werden doodgeschoten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden