De dokter is echt niet altijd nodig, routinewerk doet de computer beter

Lucien Engelen, directeur Radboud REshape & Innovation Center

Veel lezers van Trouw zijn ziek zonder dat ze het weten. Volgens het diabetesfonds lopen in Nederland 200.000 mensen rond, bij wie de diagnose diabetes nog niet is gesteld. Ziek dus, maar nog zonder behandeling.

Voor hen kan de gezondheidstest die deze week werd gelanceerd nuttig zijn. Om vast te stellen dat je mogelijk diabetes hebt, is de arts niet altijd nodig.

Dat geldt voor meer zaken. Er worden steeds meer slimme computerprogramma's ontwikkeld die bijvoorbeeld afwijkingen op de longen of de prostaat herkennen en opsporen. Dat doen ze vaak zelfs sneller en beter dan artsen, die na enige tijd vermoeid raken en dan misschien een afwijking over het hoofd zien.

Laat dan de computer automatisch voorselecteren en beperk het werk van de arts tot het beoordelen van de longfoto's en prostaatopnames met 'verdachte vlekken'. Automatiseer het routinewerk, opdat de arts zich nog meer kan concentreren op het echte dokteren.

Gaat de Nederlander op bezoek bij zijn huisarts of specialist, dan hebben bijna zeven van de tien bezoekers dokter Google in hun binnenzak. Steeds vaker is de eerste diagnose van een arts in feite een second opinion, omdat de patiënt zijn opwachting al heeft gemaakt bij een elektronische dokter.

Is dat goed? Is dat fout? Het is in elk geval de wereld waarin we nu leven.

Die trend is onomkeerbaar. Een dokter is niet altijd beschikbaar. Daarom stoppen we (een deel van) de dokter steeds vaker via apps in onze smartphone. Beschikbaar als we hem nodig hebben, vierentwintig uur per dag, zeven dagen in de week.

In de Verenigde Staten pikken meer en meer Amerikanen bij het boodschappen doen even een bloedtest mee voor nog geen 6 dollar. Check! Met het juiste stripje en app op je smartphone test je voor 2 dollar in je badkamer je eigen urine. Iets wat heel vroeger was voorbehouden aan de dokter, die als 'piskijker' een diagnose uit je plas destilleerde, komt nu beschikbaar in de supermarket of je badkamer.

In veel gevallen weet de patiënt trouwens minstens zoveel van zijn ziekte als de dokter, zij zijn immers expert in het hébben van hun ziekte.

Sommige ziekten komen zo weinig voor, dat de meeste doktoren tijdens hun hele loopbaan hooguit één patiënt met die aandoening in hun spreekkamer zien. Dan is een patiëntenplatform of -website, nationaal of internationaal, belangrijk om ervaringen uit te wisselen over diagnoses, medicijnen en wat al niet meer.

Ik ben blij met mijn dokter en mijn specialist. Maar ze zijn echt niet altijd nodig.

Ik ben derhalve ook blij met, uit de zorg zelf afkomstige, initatieven als www.persoonlijkegezondheidscheck.nl.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden