De doe-het-zelfdrugstest: nuttig of bevoogdend?

Met een doe-het-zelf drugstest kunnen ouders hun pubers controleren. Volgens de fabrikant is de test het begin van een goed gesprek. Is dat aannemelijk?

Alle Volendamse ouders met puberkinderen kregen er vorig jaar één op de mat: een doe-het-zelfdrugstest. Daarmee konden ze hun kroost direct controleren op het gebruik van stimulerende middelen. Hoewel de gratis verspreiding niet alleen positieve reacties kreeg, zag producent Testjezelf.nu de vraag enorm stijgen. Dus lanceert die nu een variant voor in de schappen van de drogist.

Een korte platte thermometer met twee kleuren staafjes in het midden. Zo ziet de test eruit. Aan het uiteinde zit een puntvormig sponsje dat ouders in de mond van hun kind steken.

Na drie minuten verdwijnen er paarse of groene streepjes op het scherm als er hasj, cocaïne, heroïne, speed, xtc of benzodiazepine in het speeksel aanwezig is.

Directeur Rober Nengerman van Testjezelf.nu mikt met zijn product dus vooral op ouders. "Kinderen gaan frequenter drugs gebruiken, door groepsdruk, of ze stappen als experiment over op harddrugs. Ouders vangen de signalen vaak niet op. Daardoor blijft hulp uit."

Zijn speekseltest is volgens hem geen oplossing voor een drugsverslaving, maar wel een 'effectief' hulpmiddel bij de opvoeding van pubers.

Wat hem betreft leggen ouders het thermometertje al meteen bij het eerste gesprek over drugs op tafel. Nengerman vergelijkt drugsvoorlichting met seksuele voorlichting. "Je geeft je kinderen toch ook condooms mee als ze op vakantie gaan?"

Die vergelijking gaat niet helemaal op, vindt Marjan Heuving van het Trimbos-instituut. "Een condoom is preventief, zo'n test is eerder een motie van wantrouwen." En vertrouwen is in de relatie tussen pubers en ouders een groot en broos goed.

Zij adviseert ouders om eerst 'gewoon' met hun kinderen te praten, en die speekseltest achterwege te laten, omdat die wel een erg grote inbreuk op de privacy van pubers vormt. "Ik vind het vergelijkbaar met iemands dagboek lezen. Dat doe je toch ook niet?"

Zijn er serieuze signalen dat een puber hasj rookt, of ergere middelen snuift, slikt of spuit, en geeft de zoon of dochter dat niet uit zichzelf toe, dan is de test wel een optie. Maar dan nog moeten ouders zich eerst flink op deze maatregel beraden, zegt Heuving.

"Stel dat je besluit dat het om een of andere reden noodzakelijk is om ze aan de test te onderwerpen, denk dan ook na wat je doet met het resultaat. Welke consequenties verbind je eraan als je dochter GHB neemt? En wat doe je als er niets aan de hand blijkt te zijn? Dan heb je wel haar vertrouwen geschonden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden