De documentaire krijgt nieuw leven in de bioscoop

Tien bioscopen hebben vanaf deze week tien hoogwaardige videoprojectoren en tien dvd-spelers in bruikleen gekregen voor een project dat de documentairevertoning in Nederland nieuw leven moet inblazen: Docuzone.

David Sneek

Een intiatief van het Nederlands Fonds voor de Film, waarin elke week een andere titel wordt gepresenteerd. De voordelen van het plan zijn overduidelijk -een bioscooproulement is voor de meeste documentaires op een andere manier niet haalbaar- maar ook nadelen zouden zich kunnen voordoen. Zal het geen gevolg van Docuzone zijn dat alle overige documentairevertoningen uit de filmtheaters verdwijnen, en dat de weg naar een 35 millimeter filmkopie voor de meeste documentairemakers voorgoed is afgesneden, nu vrijwel alle vertoningen op het goedkopere maar nog enigszins inferieure digitale formaat plaats zullen vinden?

Dat de première (wel op film) van 'Ik wil het niet zien maar het moet' (zie de recensie hiernaast, red.) samenvalt met de introductie van het dvd-programma, kan dan ook als een kritisch plaagstootje worden gezien, maar benadrukt hopelijk ook dat er naast dit grote project voor andere documentaires ruimte zal blijven.

De vraag hoe het publiek een zaal kan worden ingelokt, staat centraal in de eerste Docuzone-film, 'Het grootste van het grootste' van Ger Poppelaars, waarin door interviews met veelal hoogbejaarde getuigen wordt geprobeerd iets op te roepen van het leven van de legendarische bioscoopeigenaar Abraham Tuschinski. De vorm van de film is weinig opzienbarend -pratende hoofden en archiefbeelden- maar de persoon Tuschinski fascineert nog steeds. Als hij in de lobby van zijn grootste en mooiste theater in Amsterdam hoogstpersoonlijk de taartpunten voor de knipkaartkopers aansnijdt en uitdeelt, karakteriseert hij een tijd waarin zowel bezoekers als exploitanten een filmvoorstelling nog als een betoverende ervaring zagen. Een film waaraan in elk geval de directie van het bioscoopbedrijf Pathé een bezoek moet brengen, voordat ze op 11 april het dan gerestaureerde Tuschinski-theater heropenen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden