null Beeld trouw
Beeld trouw

OverzichtBladen

De docent levensbeschouwing moet ‘een soort Jezus’ zijn

Het beroep dat vroeger godsdienstleraar heette, krijgt nu vaak de titel ‘docent levensbeschouwing en levensoriëntatie’. Maar de bijbelse geur die om het vak heen hangt is daarmee nog niet helemaal verdwenen. Tot ongenoegen van de jonge docent Michel Vogelzang, werkzaam op een middelbare school in Zoetermeer en Amsterdam. Er zijn mensen die zijn gedrag en uitspraken onder de ‘godsdienstige loep’ houden.

Zo spreken collega’s hem wel eens aan als hij niet aan hun verwachtingspatroon voldoet, zegt Michel in Narthex, tijdschrift voor levensbeschouwing en educatie. “Bijvoorbeeld als ik in de lach schiet om een scherpe grap, of vloek als ik hete koffie over mijn hand heen mors.”

Ook docent levensbeschouwing en levensoriëntatie Sjoerd van de Vijver in Den Haag heeft soms het idee dat hij ‘roomser dan de paus moet zijn’. Hij noemt gezag en rechtvaardigheid als benodigde eigenschappen in zijn werk. “Daarnaast moet je natuurlijk ook transparant, empathisch, bescheiden, sympathiek en authentiek zijn. Daar bovenop moet je ook bereid zijn om je fouten publiekelijk toe te geven en bespreekbaar te maken. Dat is alles!” Michel: “Dus je moet eigenlijk een soort Jezus zijn.”

Hoge verwachtingen hebben ze zelf trouwens ook, als bevlogen docenten. Laatst kreeg Sjoerd te horen dat zijn leerlingen de lessen bijzonder positief bleken te beoordelen. ‘Nuttig en belangrijk’, vonden ze. Sjoerd: “In elk geval gaan we op positieve wijze tegen het verwachtingspatroon in!”

Wonder

Ook imam Feroz Hansildaar van de Noeroel Islam moskee in Den Haag komt weleens op scholen om te vertellen over de verschillende religies. Hij vertelt in het maandblad Kerk dat het dan vooral over de overeenkomsten tussen de geloven gaat.

Dat viel ook de katholieke Emilie Griffioen op toen ze in de moskee op bezoek was. Vooral door de preek, “die ook door de pastoor of de dominee gehouden had kunnen worden.”

De kerkelijke bezoekers wilden van de imam weten hoe hij erin slaagde jongeren te interesseren om naar de moskee te komen. Daarover zegt Hansildaar: “Wij hebben een speciaal programma voor ze en praten veel over maatschappelijke sociale vraagstukken, dat boeit de jongeren meer dan regels en de verhalen over wonderen.”

Een wonder, dat is wel waar het verhaal van Esther Klaasen (32) uit Roosendaal in het tijdschrift Volzin over gaat. Ze is lid van een evangelische gemeente en heeft twee kinderen. Maar ze heeft meer kinderen verloren, vertelt ze, en al haar zwangerschappen waren problematisch. “Ik werd erg ziek, de artsen zeiden: ‘Het wordt hopen en bidden’.”

Bloederige hand

Toen ze haar eerste kindje kreeg, liet ze een tatoeage zetten met een vuurtoren en de tekst uit Psalm 18 vers 2, waarin het gaat over God als schuilplaats en vuurtoren. “Nu kan ik naar mijn schouder kijken en weet ik: bij Hem mag ik schuilen.”

Er komen nog meer mensen aan het woord die hun geloof uitdragen met een tatoeage. Op de schouder van Adriaan de Waardt (32) uit Krimpen aan den IJssel is een afbeelding getatoeëerd van een innige omhelzing en de tekst ‘A child of God’. Hij heeft een paar jaar niet kunnen geloven, door de leiding van een schippersinternaat waarop hij heeft gezeten. Daar zeiden ze dat ‘mensen verdord zijn van zonden en een grote kans lopen naar de hel te gaan’.

De tatoeage liet hij zetten toen hij God had herontdekt. “Na lang overwegen – het zijn tenslotte geen plakplaatjes – durfde ik het aan.”

Op de biceps van geestelijk verzorger en leken-dominicaan Roy Clermons (44) uit Eindhoven prijkt een tatoeage van een bloederige hand met een gat erin. De wonden van Jezus, legt hij uit, staan symbool voor de wonden van de wereld, van mensen, met wie hij op zijn werk in een ggz-instelling te maken heeft. “Bij hen moet ik zijn.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden