De diva is ziek van de maestro

PETER VAN DER LINT

Het zag er wat potsierlijk uit, maar de lichaamstaal van zangeres Petra Lang sprak boekdelen. Bij het slotapplaus na de première vorige week van Wagners 'Parsifal' bij De Nationale Opera kreeg zij van een collega-zanger een duwtje, een aansporing om dirigent Marc Albrecht uit de coulissen op te halen. Zo gaat dat immers bij de opera - na alle bravo's en brava's voor de zangers (en Lang oogstte er voor haar Kundry vele) is het de diva die de maestro gaat halen.

Zag dat duwtje er al vreemd uit, wat volgde was ronduit gênant. De kennelijk onwillige Lang deed wat van haar verlangd werd en ging Albrecht met een zuur gezicht halen. Die stapte joviaal als altijd de bühne op en maakte daar aanstalten om de diva enthousiast te bedanken en te omhelzen. Maar Lang wilde daar niets van weten, hief haar armen in een terugdeinzende weigering en stapte resoluut terug. De ijzige vrieskou sloeg je om de oren. Wat was daar aan de hand? Dat het niet boterde tussen de diva en de maestro is zacht uitgedrukt. Er was grote bonje geweest over de tempokeuzes van Albrecht.

Het verbaasde mij dan ook niet dat DNO vlak voor de tweede voorstelling van 'Parsifal', afgelopen vrijdag, moest melden dat mevrouw Lang zich ziek had gemeld. Ja, ja. Ziek van de luie piek, zoals mijn Brabantse moeder placht te zeggen als ze vermoedde dat ik een dagje onder school probeerde uit te komen. Natuurlijk moet je met dit soort conclusies oppassen, maar dat dit een zogeheten 'protestziekte' is van Lang lijkt me zeer waarschijnlijk.

DNO moest op zoek naar een nieuwe Kundry. Elena Pankratova, die de rol deze zomer met Hartmut Haenchen in Bayreuth had gezongen was vrij. Maar haar vlucht vanuit Wenen had vertraging, waardoor ze de eerste akte niet kon halen. Op die vrijdagavond was er in het Concertgebouw een uitvoering van de derde akte van Wagners 'Die Walküre'. Daarin zingen acht Walküren, en een van hen kende de rol van Kundry. Door het tijdsverschil - 'Parsifal' begon al om half zes - kon deze Alexandra Petersamer de eerste akte vanaf het zijtoneel zingen; een regie-assistente 'liep' de rol op toneel.

Pankratova was op tijd voor de tweede akte, en Petersamer was op tijd terug in het Concertgebouw voor haar 'Hojotoho's'. Inmiddels zijn we een week verder en heeft Pankratova ook in de derde en vierde 'Parsifal' gezongen. DNO verwacht dat Petra Lang in de matineevoorstelling van morgen weer zal zingen. Ik ben benieuwd of de diva haar chagrijn kan overwinnen.

Ondertussen was 'Die Walküre'-akte met het Concertgebouworkest nogal een deceptie. Niet vanwege Petersamer en haar zusjes, of vanwege Michael Volle (Wotan) en Tamara Wilson (Sieglinde). Wel vanwege een ongeïnspireerde Valery Gergjev en een vreemd klinkende Christine Goerke (Brünnhilde). Een wisselvallige derde akte dus. En over derde akte gesproken: wat een geluk dat Pankratova's vliegtuig niet nóg later landde zodat ze alleen de derde akte van 'Parsifal' had kunnen doen. Kundry zingt daarin namelijk slechts twee keer het woord 'dienen'.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden