De directeur, de kok en de stoker: Nederlanders op de Titanic

MARJOLEIN VAN TRIGT

Wie weet er nog dat er Nederlanders op de Titanic voeren? Drie waren het er, en het toeval wil dat ze het klassenverschil uit die tijd perfect personifiëren. Het Maritiem Museum Rotterdam vertelt in de kleine tentoonstelling 'Nederlanders op de Titanic' het persoonlijke verhaal van de directeur, de kok en de stoker.

In zijn eersteklas-hut is de Rotterdamse jonkheer George Reuchlin omringd door luxe. Het museum heeft de hut ingericht met meubilair van de Statendam, het schip dat een kopie zou worden van de Titanic.

Op een ansichtkaart naar zijn zoon schrijft hij: "Lieve Henri, vind je dit geen mooie boot met vier schoorstenen. Dit is het grootste schip van de wereld. De kamers op dit schip zijn wel driemaal zo groot als de salon bij ons thuis. Een zoen van je vader."

Een ruimte verderop heeft kok Hendrik Bolhuis het ook niet slecht. De dandyfiguur heeft het koksvak geleerd in hotels in Londen, Parijs en Monte Carlo. Sollicitatiebrieven voor zijn volgende betrekkingen liggen al klaar.

In de keuken zwerven briefjes van dames uit heel Europa. Eentje is zelfs bereid haar man voor Bolhuis te verlaten.

Voor de derde Nederlander is het leven aan boord minder aantrekkelijk. Stoker Wessel van der Brugge houdt diep in de buik van het schip de ketels gaande.

Terwijl van jonkheer Reuchlin een heel archief is achtergebleven in het Gemeentearchief Rotterdam, rest van Van der Brugge weinig meer dan een geboorte- en een sterfbewijs. Op de tentoonstelling hangt ook een portret, maar het is niet eens zeker dat hij de afgebeelde persoon is.

Op woensdag 15 februari organiseren de Vrienden van het Maritiem Museum een Titanic-avond. Spreker is de Vlaming Dirk Musschoot, schrijver van het boek 'Honderd jaar Titanic'.

Hij deed vijfentwintig jaar onderzoek naar de lotgevallen van de Nederlandse en Belgische opvarenden. Musschoot zal onder andere verklaren waarom er zo weinig Nederlanders op het schip aanwezig waren. Bij de ramp kwamen maar liefst negenentwintig Belgen om.

Ook de drie Nederlandse opvarenden overleefden de botsing met de ijsberg niet. Een aantal van de nabestaanden is aanwezig op de avond en zal vragen beantwoorden. Ook het televisieprogramma 'Andere tijden' is geïnteresseerd in hun verhaal.

De uitzending over de Nederlanders op de Titanic wordt op 4 maart uitgezonden op Nederland 2.

11 februari t/m 17 juni. De Titanic-avond op 15 februari start om 20.00 uur.

Aanmelden: secretariaat@maritiemmuseum.nl, o.v.v. Titanic-lezing. Maritiem Museum Rotterdam, Leuvehaven 1.

Meer informatie: tel. 010 4132680 en www.maritiemmuseum.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden