De dikke deur van het CDA

Zelden heeft een gesloten deur zoveel beroering gewekt als die van het CDA. Oude rot Ferry Mingelen (’Nova/Den Haag vandaag’) excelleerde door met vasthoudendheid en zelfspot de dikke deur te bespieden. „U bent live in de uitzending”, riep hij opgewonden toen waarnemend CDA-voorzitter Henk Bleker met gepijnigde blik verscheen. En toen Bleker weer even snel wegglipte: „U wás live in de uitzending.”

Willem Pekelder

Dat is de kracht van live-televisie: zelfs een zwijgend circus levert een spannend feuilleton op, omdat het uit gezichtsuitdrukkingen en ’binnengesmokkeld’ voedsel moet worden opgebouwd. Kroketten betekenen: we schieten op, babi pangang: het duurt nog uren. Terwijl GroenLinks vanaf een terras met een wijntje in de hand de CDA-vesting begluurde, ging bij Jan Schinkelshoek het geweten borrelen. Hij vertelde dat hij de CDA-politiek zou verlaten. „Makkelijk praten als je een nieuwe baan op zak hebt”, voegde partijgenoot Hans Hillen daar vilein aan toe. Mooie primeur van ’Nova’.

’RTL Nieuws’ begon dinsdagavond voorzichtig. Terwijl ’NOS Teletekst’ al meldde dat Ab Klink wilde stoppen als onderhandelaar, hield Frits Wester het erop dat Klink aan de formatie twijfelde. Dominique van der Heyde (’NOS Journaal’) zei ronduit dat Verhagens medeonderhandelaar er de brui aan wilde geven. Voor de deur wachtte Ron Fresen elke CDA-plaspauze in vreugde af. Een dag later bracht Wester het nieuws dat Piet Hein Donner de CDA-breuk zou lijmen, maar groter was de primeur van het ’Journaal’, dat uit de explosieve brief van Klink wist te citeren. Het op zijn laatste benen lopende ’Netwerk’ speelde nauwelijks een rol. ’Een vandaag’ liet als enige de CDA-kiezer aan het woord, waarmee het zijn naam als rubriek dicht bij de mensen eer aandeed.

Ook bij de eerste ’MaDiWoDoVrijdagshow’ (BNN-Vara) was de dikke deur van het CDA voortdurend in beeld. Ik heb nu drie uitzendingen gezien en ben nog niet enthousiast over dit nieuwe programma. Paul de Leeuw heeft zijn haar terug, maar is Cor Bakker met zijn combo kwijt, en dat is een gemis. Erben Wennemars lijkt als co-host vooralsnog geen geslaagde keuze en Filemon Wesselink, de andere co-host, wordt weggedrukt door de dominantie van Paul de Leeuw. De rol van dj St. Paul is een raadsel.

Ook inhoudelijk moet de latenightshow nog groeien. Twitteraars mogen een rangorde aanbrengen in het nieuws van de dag, maar dat levert allesbehalve boeiende televisie op. De Leeuw zit in TV Lab, het programma-experiment op Nederland 3, wat misschien een verklaring is voor het gerommel. Wellicht wordt het volgende week beter. Het aantal kijkers is ondertussen bijna gehalveerd tot vierhonderdduizend.

De echte vernieuwing van TV Lab is niet zozeer de programmering – die qua vormgeving en inhoud grotendeels een kloon is van bestaande formats, zij het vaak wat platvloerser – als wel de grote rol van interactieve media. Zoals in ’Open en bloot’ (Tros), waarin wildvreemden via internet moeten proberen elkaars geheimen te ontdekken. Een originele vondst, alleen zijn de geheimen van zo’n bedroevend niveau – seks op Ground Zero en zo – dat je hunkerend terugverlangt naar die spannende CDA-deur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden