De dijken buigen, maar breken niet

De Oosterscheldekering ging gisteren dicht, voor het eerst sinds 2007. Beeld Rob Huibers
De Oosterscheldekering ging gisteren dicht, voor het eerst sinds 2007.Beeld Rob Huibers

Springtij, neerslag en wind dreven het waterpeil vannacht op vele plekken tot ongekende hoogte. De gevolgen vielen echter mee.

Redactie Internet

De storm die gisteravond en -nacht over Nederland waaide heeft weinig schade aangericht. De dijken en de keringen deden hun werk. In Zeeland besloot Rijkswaterstaat de Oosterscheldekering te sluiten, voor het eerst sinds 2007. Ook de waterkering in de Hollandsche IJssel ging dicht.

Het peil van het water reikte in Zeeland uiteindelijk tot een top van 3,99 meter boven NAP, het hoogste niveau sinds de Watersnoodramp van 1953. In Hoek van Holland werd een peil van 3,01 meter gemeten, óók een hoogterecord sinds 1953. In Delfzijl steeg de waterstand tot 4,82 meter boven NAP.

Weinig schade, geen gevaar
Nergens ontstond groot gevaar. Een nooddijkje onder de Botlekbrurg bezweek 's nachts over een lengte van 3 meter, maar de overlast bleef beperkt. Even verderop, in Rotterdam, stroomde onder meer het water het Noordereiland op, waar het tot kniehoogte reikte.

Ruim 100 medewerkers van de waterschappen controleerden langs de Westerschelde en de Noordzeekust uitvoerig maar er werd geen ernstige schade geconstateerd. Gedurende de nacht werd op meer plekken verscherpt toezicht op dijken en andere waterkeringen uitgevoerd. Bij daglicht werd alles nog eens bekeken.

Veerdiensten varen niet of minder
De veerdiensten hebben nog wel last van het hoge water. De schepen kunnen niet of moeilijk aanmeren en varen niet of volgens een aangepaste dienstregeling. De veerdienst van TESO-bootdienst naar Texel ligt er vrijdagmorgen helemaal uit. Dat geldt ook voor de veerdienst van rederij Wagenborg naar Ameland en Schiermonnikoog. Rederij Doeksen, die vaart op Terschelling en Vlieland, heeft de ochtenddienst op Vlieland moeten schrappen. Het water op het Waddeneiland staat zo hoog dat de kade is ondergelopen.

Rijkswaterstaat: nieuwe cyclus minder hoog
De nieuwe hoogwatercyclus begint vrijdagmiddag in het zuidwesten van Nederland en trekt langs de kust naar het noorden. Daarbij zullen de waterstanden waarschijnlijk niet meer zo hoog uitkomen als de afgelopen nacht. Dat heeft een woordvoerder van Rijkswaterstaat gezegd. Hij houdt een kleine slag om de arm, omdat het vooral in het noordelijk kustgebied nog steeds hard waait en het zeewater kan worden opgestuwd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden