De Dijk droomt van profvoetbal, in de schaduw van stadgenoot Ajax

Voorzitter Ton Langelaar met de trainende selectie van tweededivisionist De Dijk. Beeld Martijn van den Dobbelsteen
Voorzitter Ton Langelaar met de trainende selectie van tweededivisionist De Dijk.Beeld Martijn van den Dobbelsteen

De Amsterdamse amateurclub De Dijk speelde acht jaar geleden nog in de vierde klasse. Vanavond treedt het team in het bekertoernooi aan tegen Ajax. Niet voor het laatst, hoopt de voorzitter.

Amsterdam kent een rijke geschiedenis in het betaalde voetbal. Blauw Wit speelde in de eredivisie, net als DWS en De Volewijckers. Later fuseerden deze drie clubs tot FC Amsterdam. Maar sinds die club in 1982 verdween uit het profvoetbal is Ajax Amsterdams enige profclub. ASV De Dijk, vanavond tegenstander van Ajax in de tweede ronde van het bekertoernooi, onderzoekt momenteel of het daar verandering in kan brengen. Het droomt van profvoetbal.

"We willen weten of het mogelijk is om onder redelijke voorwaarden te transformeren in een profclub", vertelt Ton Langelaar, voorzitter van De Dijk. "Volgend jaar hopen we daarmee klaar te zijn."

Volgens Langelaar is De Dijk op bepaalde vlakken al een profclub. "We hebben zestien werknemers op de loonlijst staan, maar als profclub moet je in de eerste divisie spelen." Zover is De Dijk nog niet. Het speelt dit seizoen in de tweede divisie, het derde niveau van Nederland en daar staat het in de middenmoot.

Vierde klasse

De club uit Amsterdam-Noord heeft de laatste jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. In 2009 speelde het nog in de vierde klasse en sindsdien promoveerde het zes keer.

Langelaar schrijft die sportieve opmars voor een groot deel toe aan Heino Braspenning, de sponsor van de club die een bedrijf in scheepscoating in Amsterdam-Noord heeft. "Hij heeft het financieel mogelijk gemaakt. Als je als club middelen tot je beschikking hebt, dan heb je ook vaak kwaliteit. Hoewel het niet alleen om geld gaat. Je moet ook een homogene groep weten te creëren", legt Langelaar uit.

De Dijk wil zo snel mogelijk de eerste divisie in als blijkt dat de achterban groot genoeg is en het uitzicht heeft op een nieuwe accommodatie. Volgens de voorzitter van De Dijk 'kijkt de gemeente mee' naar een andere locatie waar de club kan gaan spelen, omdat de huidige locatie 'volstrekt ongeschikt is voor het spelen van profvoetbal'.

"Sportief gezien hebben we een ernstige opdonder gekregen toen de KNVB onlangs besloot dat er dit seizoen geen club degradeert uit de eerste divisie en dus ook niet promoveert vanuit de tweede divisie", zegt Langelaar. "We vinden dat juridisch ook niet kloppen, omdat het plotseling tijdens de competitie is gebeurd. Maar we gaan er geen probleem van maken, omdat we best nog even tijd nodig hebben om onze plannen uit te rollen. Het zou daarnaast ook kunnen dat die aanpassing maar voor een jaar is."

Excelsior van Amsterdam

Als De Dijk Amsterdams tweede profclub wordt, dan zal het doel zeker niet zijn om te concurreren met Ajax. "We zullen een andere vereniging dan Ajax zijn", weet Langelaar. "We willen Ajax ook absoluut niet naar de kroon steken. Je zou kunnen denken aan het Excelsior of Sparta van Amsterdam. We moeten de lat ook niet hoger dan dat leggen. In vijf jaar tijd zouden we een club moeten kunnen worden van dat niveau."

Maar in de nabije toekomst worden er alleen Amsterdamse derby's gespeeld in het amateurvoetbal en in het bekertoernooi. Sportief gezien heeft Langelaar niet al te veel verwachtingen van het duel van vanavond, dat in het stadion van FC Volendam wordt gespeeld, omdat het eigen complex niet geschikt is voor zo'n wedstrijd. "We maken er meer een feestje van dan dat we de strijd kunnen aangaan om deze ronde te overleven", zegt Langelaar realistisch. "Alle jeugdspelers, maar ook de veteranen, gaan in tien bussen naar Volendam. Daar wordt het een ontzettend leuk feest."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden