De dieren staan op de agenda

In tien jaar kreeg partij fundamenteel andere ideeën over de samenleving

INGRID WEEL

Wat in 2002 is begonnen met een klein groepje dierenliefhebbers dat zich opwond over het natuur- en landbouwbeleid van het toen nog machtige CDA, is tien jaar later uitgegroeid tot een partij die fundamenteel andere ideeën heeft over onze samenleving. Het doel van de Partij voor de Dieren is mensen aan het denken te zetten, over hun hebzucht en over hoe ze omgaan met dieren en milieu.

"Bij ons staat niet je eigen portemonnee centraal, niet je eigen economische situatie." Aan het woord is Lieke Keller, directeur van het partijbureau van de Partij voor de Dieren en samen met partijleider Marianne Thieme een van de mensen van het eerste uur. "Ik ben er best trots op dat we geen eendagsvlieg zijn, maar onlangs al voor de derde keer op rij in de Kamer zijn gekozen."

De partij telt inmiddels ruim twaalfduizend leden, en gaat dit weekend vieren dat ze tien jaar bestaat. De meeste mensen kennen de partij echter pas sinds 2006 toen ze met twee zetels de Tweede Kamer in kwam. Keller dankt dat succes aan een grote sponsor - want zonder geld kun je geen campagne voeren - en aan de trits bekende Nederlanders die als lijstduwers zorgden dat de partij naamsbekendheid en vooral media-aandacht kreeg.

"Als je eenmaal in de Kamer zit, kun je je bestaansrecht bewijzen. Dat we vorige maand bijna drie zetels haalden, in tijden van economische crisis, geeft veel energie. Het is fijn dat onze boodschap van mededogen en duurzaamheid steeds meer mensen bereikt."

De Partij voor de Dieren beoogt de meest duurzame partij te zijn, die radicaal andere keuzes wil maken. 'Geld regeert, alles wat werkelijk waarde heeft wordt hieraan ondergeschikt gemaakt. Dieren en natuur zijn verworden tot een product met een prijs', luidt de introductietekst van het laatste verkiezingsprogramma. De hebzucht staat echte hervormingen in de weg, meent de Partij voor de Dieren: 'We moeten stoppen met meer uitgeven dan we hebben, met meer consumeren dan er is, en met meer beslag leggen op de aarde dan de aarde aankan. Investeer niet langer in wapens en kernenergie, maar stop geld in innovatieve projecten.'

Ondanks de brede agenda, ligt de focus in de dagelijkse werkzaamheden vooral bij onderwerpen waar dieren bij betrokken zijn: megastallen, circusdieren, diertransport, jacht, proefdieren. Keller: "Ons wetsvoorstel om de onverdoofde rituele slacht te verbieden is ons grootste succes. We kregen er internationale aandacht mee."

Keller vindt het misschien nog wel grotere winst dat de partij heeft bereikt dat er tijdens de jaarlijkse behandeling van de landbouwbegroting in de Kamer nu ook over dierenwelzijn wordt gepraat. Het volgende initiatiefwetsvoorstel zal waarschijnlijk over een vleestaks gaan. Hun film 'Meat the Truth' uit 2008 ging over de gevolgen van de veehouderij op het klimaat. Thieme streeft naar minder vleesconsumptie.

Nog iets waar de partij trots op is: in 2007 werden op het departement van landbouw twee extra ambtenaren aangetrokken om alle Kamervragen van Thieme en collega Esther Ouwehand te beantwoorden. Het moet het begin zijn van heel veel meer menskracht die moet worden vrijgemaakt voor het welzijn van dieren.

Dat wordt makkelijker als de partij meer Kamerleden gaat tellen. Dan is er meer tijd en geld voor verdieping en verbreden. Dat afgehaakte GroenLinks-stemmers nu niet massaal bij de Partij voor de Dieren terecht zijn gekomen, bewijst volgens Keller dat zij boven het traditionele links/rechtsdenken staan.

"Wij hebben in onze achterban veel voormalig VVD-stemmers. We halen ook liever zetels weg bij CDA of VVD dan bij GroenLinks." Maar ook als ze op twee zetels blijven staan gaan ze gewoon door. "We zijn echt nodig. Andere partijen trekken zich aan ons op. Wij zijn de haas in de marathon."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden