De dichter met de fraaiste dictie wint het NK Poetry Slam

Wie wordt vanavond 'Slampion 2015'? Op het NK Poetry Slam doen dichters een wedstrijdje voordragen. Drie 'stand-up'-dichters over de finesses van de poëzieslag.

Marloes Robijn (30)

"Ik ben geen slammer van nature. Als ze me vragen wat slammen is, dan is het eerste dat ik zeg meestal: ik had niet gedacht dat het iets voor mij zou zijn. En dan pas zoiets als: slammen is het live brengen van poëzie, voor publiek, via de performance en dan nog in wedstrijdvorm. Ik ben niet iemand die zich van nature thuisvoelt op een podium. Dat hoeft ook niet per se. De ene slammer heeft echt een fantastische performance en de ander gaat het meer om de inhoud. En sommigen hebben het allebei. Ik ben wel meer van de inhoud, ja. Ik wil ook dat het op papier wat voorstelt. Slammen is voor mij een manier om te oefenen en om in het circuit terecht te komen. In 2010 ben ik serieus met gedichten schrijven begonnen. Een jaar geleden begon ik met slammen en ik begin het steeds leuker te vinden. Als ik moet optreden ben ik nog wel flink zenuwachtig van tevoren. Ik zie wel hoe het in de finale gaat. Als ik het eerste gedicht heb gehad, weet ik: oké, dit gaat goed, of dit gaat minder."

Jelmer van Lenteren (27)

"Voor mij is slammen, zeker in Nederland, een breed begrip. Op wat voor locatie is het, is er een publieksjury of een deskundige jury - dat maakt allemaal uit. Voor mij is slammen een manier om op te mogen treden. Mijn gedichten hebben een duideijke kop en staart, dat vind ik prettig. Inhoudelijk verschillen ze thematisch. Ik doe het nu een paar jaar. En nu dus in de finale. Je weet vooraf niet hoe het gaat. Het komt zoals het komt op zo'n avond. Het kan al afhangen van een grapje dat je maakt aan het begin en of dat wel of niet goed valt. Als ze al lachen om iets wat niet eens als grap bedoeld was, speel ik daarmee en ga ik daarop door. Het is geluk hebben, timing. Ik ben nog niet op het niveau waar ik moet zijn, maar ik voel me wel steeds meer oké."

Jonathan Griffioen (27)

"Slammen is niet meer dan het in competitieverband voordragen van gedichten. Er kleeft wel een stigma aan. Vooral de mensen van de geschreven poëzie kijken er een beetje op neer. Ik vermoed omdat slammen ze aan het Amerikaanse spoken word doet denken, maar dat is daar veel politieker. Slammen hier is juist vrij literair. Ik doe het zelf nu zo'n twee jaar. Mijn teksten zijn een soort 'Man Bijt Hond'-scenario's - ik hou van alledaagse lulligheid. Er mag van mij ook veel humor in zitten, daar houdt het publiek ook van. Ik zie slammen niet als een soort opstapje naar een bundel. Afgaande op de voorrondes heb ik ook niet de indruk dat er veel redacteuren van uitgeverijen in het publiek zitten. Misschien in de finale. Ach, een netwerk opbouwen is altijd goed maar het is niet waarom ik ben gaan slammen. Het is meer een soort sport, alleen dan zonder objectieve graadmeters. Een feest van subjectiviteit."

Finale NK Poetry Slam 2015, vanavond 20 uur, TivoliVredenburg, Utrecht

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden