De deur in de fles

A man has died after his car veered off the road, flipped and crashed in a fatal car accident in the Glenorchy area (Otago) this morning. Ik houd het vergeelde en bijna versleten krantenbericht in mijn handen.

This latest incident, which happened about 9.30am, occurred on Mount Judah Rd, about 15 km southeast from Glenorchy. Inspector Louis Adams, from the Police Southern Communications Centre, said the deceased was the sole occupant of the car. Police said Police Serious Crash Investigators (PSCI) were still looking into the cause of the crash and it was not clear if the man was wearing a seatbelt. Police said there are strong clues that the man had been drinking before and while operating his vehicle. When police arrived they found the car turned upside down in a dry ditch just off the road.

Diversions were in place for motorists for most of the day. Traffic was reduced to a single lane but police said it was returned to two lanes by 15 p.m.

New Zealand Herald, 14 march 2006

In een poging de reis te herbeleven, die ons ruim tien jaar geleden zo’n gevoel van vrijheid en betekenis gaf, nam M ontslag en begon mij over te halen weer met hem mee te gaan, voor een periode van drie maanden. Dit gaf een aardige draai aan het geheel, want het was tien jaar geleden juist andersom; ik moest M toen overhalen mee te gaan.

In een motelkamer, langs de weg van Omarama naar Balclutha, sloeg M met zijn vuisten tegen het houten hoofdeinde van het bed, terwijl hij huilend schreeuwde: “Het is niet hetzelfde! Het is godverdomme niet hetzelfde!”.

Ik ben de volgende ochtend weggegaan, nadat ik in de gaten kreeg dat M meer kwijt was dan hij in Nieuw Zeelandse motelkamers terug zou kunnen vinden. Ik was het avontuur aangegaan uit een gevoel van vriendschap en nostalgie. We zagen elkaar minder de laatste tijd en toen M mij uitnodigde om terug te gaan naar Nieuw Zeeland (M zou voor de tickets zorgen) was ik snel overgehaald. Na tweeënhalve week, waarin M, min of meer de hele tijd onder invloed van alcohol, met maniakale bezetenheid exact dezelfde tocht wilde rijden zoals we dat tien jaar geleden gedaan hadden, had ik besloten dat ik er deze keer anders in stond.

In het begin leek het leuk en erg ‘oude jongens, krentenbrood’. We hadden een oude auto gekocht op een veiling; een tent erbij, slaapzakken en kookgerei uit een legerdumpzaak en we waren klaar om de tocht wederom aan te vangen. Ook zoals toen kochten we de lokale, goedkope whisky, al leek het of M nu iedere avond doordronk, meestal tot hij omviel.

Ik liet hem achter, snikkend en schreeuwend op zijn motelkamer. Met het legen van de fles openen zich allerlei deuren voor hem, dat heeft hij me wel eens verteld. Iedere dag zag M waarschijnlijk helderder waar hij heen moest. Vermoedelijk is hij dronken in de oude Datsun gestapt en met een rotgang het gravelpad afgereden waarvan hij dacht dat het de weg was naar Glenorchy. Hier hadden we tien jaar geleden een stoere slip gemaakt met de auto, we waren haaks dwars door de bocht geschoven. Wat hadden we gelachen toen bleek dat we de bijna-crash goed overleefd hadden¿

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden