De depressie of angststoornis uit je lijf rennen

Amsterdamse psychologen vergelijken het effect van hardlopen met dat van pillen

EDWIN KREULEN

In een gezond lichaam zit toch altijd een gezonde geest? Nee dus, ontdekte bedrijfskundige Marc Harens (38) nadat hij vier jaar geleden in behandeling ging voor een burnout en depressieve klachten. Achter zijn klachten school meer, namelijk adhd. Het middel waarmee hij zijn onrust bestreed - en dat misschien wel erger was dan de kwaal: cocaïne.

Sporten deed hij al veel, maar uitsluitend resultaatgericht. Dat ontdekte hij tijdens de 'runningtherapie' die hij twee jaar lang elke week volgde. De bosrondjes waren onderdeel van zijn behandeling bij GGZ inGeest, de Amsterdamse psychiatrische instelling die nauw samenwerkt met de Vrije Universiteit.

"Ik wilde binnen een maand klaar zijn voor de halve marathon. Lukte niet natuurlijk. Ik ontdekte dat ik ook zo leefde. Altijd maar snel resultaat willen. En het was nooit goed genoeg. Ik was elk contact met mijn lichaam verloren. De eerste maand vond ik het vreselijk: ik mocht niet voluit gaan. Rustig lopen, en niet versnellen als ik werd ingehaald. Ik moest op mijn ademhaling gaan letten."

Looptherapieën zijn inmiddels redelijk ingeburgerd, maar werken ze eigenlijk wel? Na de zomer gaan 120 mensen met een stevige depressie of angstklachten vier maanden lang zo'n hardlooptherapie volgen, drie keer per week. Een even grote groep krijgt alleen antidepressiva. Na afloop vergelijken de VU-onderzoekers beide groepen: bij wie zijn de psychische klachten het meest verminderd, en bij wie is het lichaam het meest tot rust gekomen - bij deze klachten horen doorgaans ook spanningen in allerlei verschillende delen van het lichaam, van het hart tot het centraal zenuwstelsel.

"Ik verwacht dat de runningtherapie en de antidepressiva gemiddeld ongeveer even goed werken", zegt Brenda Penninx, VU-hoogleraar en onderzoeksleider. "De pillen slaan misschien wat sneller aan, maar het hardlopen zorgt mogelijk voor betere lichamelijke reacties. Daardoor zou het kunnen dat die patiënten na een jaar uiteindelijk iets beter zijn hersteld dan degenen die medicatie namen."

Het antwoord pakt vast genuanceerder uit, verwacht Penninx. "Bij sommigen slaat rennen aan, bij anderen helemaal niet. Als we dat weten, boeken we ook al winst." Ze geeft toe: de rengroep kan ook beter worden van alle aandacht en groepsinteractie, niet van het rennen zelf. "Maar dan is het ook al winst." En als het rennen de pillen overtreft? "Dan hebben we toch een mooie extra therapie gevonden en kan het pillengebruik in Nederland weer een beetje omlaag."

Voormalig cliënt Harens is inmiddels al een tijd van de antidepressiva af en is begonnen aan zijn reïntegratie. "Langzaam opbouwen, dat is de les voor mij, anders gaat het mis. Het liefst zou ik zelf ook runningcoach worden. Ik zie veel mensen die tegen een burnout aan zitten fanatiek sporten zonder dat het voldoening geeft. Als je dat kunt veranderen, dat zou heel mooi zijn."

De onderzoekers zijn nog op zoek naar deelnemers. Zie motar.nl.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden