column

De democratie leeft, kijk maar naar het publiek van FvD en PVV

null Beeld Werry Crone
Beeld Werry Crone

Het is niet aardig van me. Komt het SCP met een heel prettig rapport over de stand van het land, ga ik weer achterdochtig zitten 'ja-maaren' omdat ik sociologisch onderzoek, enquêtevragen en interpretaties van cijfers zo willekeurig vind.

Zeker sinds we kortgeleden hoorden van het totaal afhankelijke onderzoek van een groep wetenschappers bij Justitie.

Nu is het ene instituut het andere niet. Ik mag niet iedereen over één kam scheren. Omdat Diederik Stapel de boel belazerde, doet niet iedere sociaal-psycholoog dat. Het SCP is de betrouwbaarheid zelve. Hun cijfers liegen niet. Hun interpretaties zijn controleerbaar en zorgvuldig. Toch komt het de boven ons gestelden erg goed uit te weten dat Nederland er prima voor staat. Stabiel, kalm, tevreden, kleine hobbels hier en daar, maar over het algemeen: een prima land om in te leven. Voor bijna iedereen. De 'gewone' Nederlander is een bevoorrecht mens en dat wil hij weten ook.

'Geen ruk naar rechts' staat er letterlijk. Daarmee wordt uiteraard gedoeld op het succes van populisten en renaissancedenkers die met de botte bijl of floret de positieve gevoelens over onze samenleving aan flarden scheuren. Die hebben dus eigenlijk helemaal niet zoveel succes. De gewone Nederlanders, naar wie kranten en tv-programma's de laatste tijd naarstig op zoek zijn gegaan, klonteren lekker in het politieke midden. De soep wordt lang niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend.

De doemdenkers en politieke aanstellers die de onvrede van 'miljoenen' Nederlanders menen te vertegenwoordigen moeten nu een toontje lager zingen. De politici die - opportunist als ze zijn - hun de wind uit de zeilen trachtten te nemen door ze een beetje na te praten, moeten zich nog eens achter hun oor krabben. Opeens is de harde kern van rechts geslonken tot een handvol reaguurders. Een aanzienlijk aantal kiezers (dat wel) maakte het rechtse hokje rood louter om een signaal af te geven. Al weten we niet precies welk signaal. "Denk maar niet dat je het voor elkaar hebt?". "Wij hebben jullie wel door maar jullie ons niet?" Enfin: veel geschreeuw en weinig wol. (Het aantal oud-Hollandse uitdrukkingen in deze column begint een verontrustende omvang aan te nemen).

Vertrouwde verschijning

Op zichzelf vond ik het al veelzeggend dat een zelfvoldane dandy als Baudet zo makkelijk op het schild werd gehesen ten nadele van de holle schreeuwer Wilders. Een zelfvoldane dandy is in het Nederlandse politieke theater een vertrouwde verschijning sinds Pim Fortuyn en het zou me niets verbazen als de gelijkenis met de vermoorde politicus Baudet in de kaart speelt. Helaas mist de laatste het vlijmscherpe gevoel voor humor dat Fortuyn had.

Ik was van plan de retoriek van Thierry Baudet eens met u door te nemen, maar dat hoeft dus niet meer. De dreiging - zo die er was - is er nu dankzij SCP-directeur Kim Putters wel uit. Hoewel de verwelkte stijlbloempjes in Baudets repertoire nog altijd een gedegen analyse door leraren Nederlands in de hoogste klassen van het middelbaar onderwijs verdienen. Kijk maar even naar de toespraak op het congres van het Forum voor Democratie, te vinden op YouTube. Doe desnoods alleen de ronkende laatste vijf minuten, vanaf : "Troje brandt. En wij komen hier in Amsterdam bijeen vandaag om de stad opnieuw te stichten..."

Ironie? Nee, dat begrijpen mensen niet meer. En het zou politieke zelfmoord zijn als ze erachter kwamen dat de Leider een loopje met ze nam. Hij meende het echt. Het congres stond als één man op om de Leider toe te juichen. Een blik in de zaal werpend scheen mij het FvD-publiek duidelijk een ander toe dan dat van de PVV. Het onderstreept mijn gedachte dat de Nederlanders de politiek helemaal niet beu zijn. Heerlijk. De democratie leeft. En hoe!

Het zinnetje dat mij in het SCP-rapport helaas in ongunstige zin opviel was: "De steun voor de vrijheid van meningsuiting daalde daarentegen: 25 jaar geleden vond nog 81 procent van de mensen dat iedereen vrij moet zijn om in het openbaar te zeggen wat hij of zij wil, nu is dat 66 procent."Angst? Beleefdheid? Zelfcensuur? Intolerantie? Gekwetsheid?

Lees hier alle columns van Nelleke Noordervliet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden