Coronadebat

De democratie blijft werken tijdens de coronacrisis, maar gemakkelijk is het niet

(VLNR) Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (VVD), Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (D66), Minister Wopke Hoekstra van Financi‘n (CDA), Premier Mark Rutte en Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg (VVD) tijdens het debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus in de Tweede Kamer.  Beeld ANP
(VLNR) Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (VVD), Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (D66), Minister Wopke Hoekstra van Financi‘n (CDA), Premier Mark Rutte en Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg (VVD) tijdens het debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus in de Tweede Kamer.Beeld ANP

Het Binnenhof worstelt met de nieuwe coronarichtlijnen. Sociale distantie is het devies. Vooral journalisten hebben er moeite mee.

“We voeren dit debat in een uitzonderlijke, moeilijke tijd. Een situatie als deze hebben we niet eerder meegemaakt.”

Als Khadija Arib om 13.00 uur de vergadering opent, kijkt ze naar een grotendeels lege zaal, naar verlaten publieke tribunes, naar ministers die niet meer pal naast elkaar zitten, zoals gebruikelijk. Tussen premier Mark Rutte en minister Bruno Bruins (medische zorg) is een stoel weggehaald. Niemand ontkomt aan sociale distantie.

Het coronavirus raakt ook het werk van de Tweede Kamer. Deze woensdag, normaal gesproken een drukke vergaderdag, is het bijna uitgestorven in het gebouw. De wandelgangen zijn leeg en de restaurants gesloten. Kamerleden die er wel zijn, kunnen een lunchpakketje ophalen om achter het bureau op te eten.

Diverse zijn om gezondheidsredenen niet komen opdagen. D66’er Steven van Weyenberg heeft een ‘lichte verkoudheid’ en blijft thuis. Hoewel het een fractievoorzittersdebat betreft, ontbreken SP-leider Lilian Marijnissen en VVD’er Klaas Dijkhoff. Niet toevallig twee Brabanders. Ze luisteren naar de adviezen van het RIVM. Minimaal 76 Kamerleden hebben zich moeten melden in het Kamergebouw: het quorum om een vergadering te kunnen beginnen is immers de helft + één. Daarna mogen de meesten weer naar huis.

De verwachting is dat de Kamer de komende weken nauwelijks nog vergadert. De agenda is schoongeveegd, op dit coronadebat na. Arib benadrukt dat ‘we als Tweede Kamer, als parlement, zo vaak bij elkaar komen als nodig is in deze crisis’. Ook de volgende debatten zullen alleen over het virus en de bestrijding ervan gaan. Al het andere wordt zoveel mogelijk schriftelijk afgedaan.

De democratie blijft werken, maar het gaat dus uiterst stroef. De wel aanwezige Kamerleden maken zich zorgen over de bereidwilligheid van burgers om zich aan de voorschriften te houden. “Het is vooral belangrijk dat we naar elkaar omkijken en afstand houden, geen onnodige risico’s nemen en bovenal de adviezen opvolgen”, zegt Tunahan Kuzu van Denk.

VVD’er Hayke Veldman kan die ene maatregel niet genoeg benadrukken: “Houd anderhalve meter afstand van elkaar”. De politici zelf doen hun uiterste best zich hieraan te houden. Grote uitzondering zijn de journalisten, die, ondanks de spelregels en herhaalde oproepen, zich in een kluitje om Kamerleden en bewindslieden blijven wringen.

Lees ook:

Alleen oorlog en de watersnoodramp hielden Kamerleden thuis - tot het coronavirus kwam

De coronacrisis raakt ook het hart van de democratie: de Tweede Kamer vergadert deze week maar één keer; vanzelfsprekend over de coronacrisis zelf. Maar komen er woensdagmiddag wel voldoende Kamerleden opdagen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden